Farmacija lani zdravnikom in zdravstvenim organizacijam v Sloveniji plačala 2,16 milijona evrov

Zakaj naj bi katerikoli zdravnik prejel sredstva farmacevtskega podjetja, da predpisuje njihova zdravila? Saj je plačan, da zdravi ljudi!

In če zdravilo koristi zdravju ljudi, ga bo predpisal, mar ne! Saj prejema plačo, da to počne! Zakaj bi moral biti za predpis zdravila dodatno nagrajen?

In kako naj zaupamo zdravnikom, da bodo predpisali tisto zdravilo, ki je za nas nabolj ustrezno, in ne tistega, ki je morda malce manj, vendar so oni nagrajeni, če nam ga predpišejo?

Sredstva, ki se stekajo v privatne žepe za to početje so astronomska. Cifre gredo v milijone.

Sredi počitnic, 10. julija letos, je Slovenska tiskovna agencija (STA) v skladu s kodeksom transparentnosti Evropske zveze farmacevtske industrije in združenj objavila podatke, koliko sredstev v lanskem letu so proizvajalci zdravil plačali zdravnikom in zdravstvenim organizacijam v Sloveniji.

V letu 2018 so farmacevtske industrije zdravnikom in zdravstvenim organizacijam v Sloveniji plačale:

  • Lek 986.000 evrov
  • Krka 950.000 evrov
  • Pliva 229.000 evrov
  • Skupaj 2,16 milijona evrov

Letos (za leto 2018) se je te podatke razkrilo drugič. Lani (za leto 2017) pa prvič. Podatki so bili sledeči:

  • Lek 966.000 evrov
  • Krka za 656.000 evrov
  • Pliva pa za okoli 330.000 evrov

Glede na lani so se sredstva še povečala. Zakaj le? Gre za sistemsko korupcijo, ki se odvija vsem na očeh in ji nihče ne stopi na prste.

Podatke, ki jih je posredovala STA, ker jih v skladu z evropskim kodeksom transparentnosti mora, saj gre za vseevropsko politiko, je 10. julija objavil en sam medij: Siol.net in nekaj dni kasneje še Žurnal. Kje so ostali veliki, referenčni slovenski mediji? Je to slučaj?

Poglejmo prispevek na straneh Siol.net: Farmacevtske družbe so lani slovenskim zdravnikom in organizacijam plačale več kot dva milijona evrov

»V skladu s kodeksom transparentnosti evropske zveze farmacevtske industrije morajo farmacevtske družbe enkrat na leto do konca junija javno poročati o plačilih zdravstvenim delavcem in zdravstvenim organizacijam v promocijske ali druge namene v povezavi z razvojem in s prodajo zdravil na recept, lahko pa tudi brez recepta.

Gre predvsem za donacije in plačila za izobraževanje zdravnikov in drugih zdravstvenih delavcev, kritje stroškov dogodkov, kot so kongresi in simpoziji, plačilo predavanj, plačilo za sodelovanje zdravnika in bolnišnic pri raziskavah ter razvoju in podobno.

Zdravniki plačila farmacevtske industrije prejemajo kot fizične osebe, pa tudi prek svojih espejev in podjetij ter prek raznih zdravniških društev in združenj, večinoma za storitve in svetovanja, del denarja pa farmacija nakazuje tudi bolnišnicam in zdravstvenim domovom, večinoma za izobraževanja.

V skladu s slovenskimi predpisi zneske na ravni posameznega zdravnika razkrijejo samo, če je ta dal za objavo soglasje, sicer pa farmacevtska družba objavi zbirni znesek. Na ravni podjetij, društev in espejev se objavi ni mogoče izogniti.«

Zdravniki plačila farmacevtske industrije torej prejemajo kot fizične osebe, pa tudi prek svojih espejev !!!

In izobraževanje, o katerem govorijo, je le pesek v oči. Kaj druži farmacijo in zdravnike? Zgolj zdravila!

Protokole zdravljenja naše uradne medicine določa medicinska stroka, ne farmacija.

Farmacija vari zdravila in jih prodaja v enemu od najbolj donosnih poslov na planetu. Njen cilj je prodaja.

Zdravniki postajajo le vmesni trgovci.

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji