Dogodki in obvestila

Predavanje Maribor: Stres, kuga sodobnega časa

09 maj 5:00 pm

Stres je izjemno darilo narave, mehanizem preživetja v ekstremnih razmerah, ko se soočamo z življenjsko nevarnimi situacijami. V telesu sproži kemične procese (izločanje adrenalina), ki nam podvojijo moči, da se zoperstavimo ali pa zbežimo. Stres je ta, zaradi katerega na cesti povsem instinktivno, brez razmišljanja in analiziranja odskočite, da se v vas ne zaleti recimo tekač ali kolesar.

Problem pa je, da sodobni človek deluje s pomočjo stresnega mehanizma in s podvojenimi močmi na vseh področjih svojega življenja. Takšen dolgotrajen, kroničen stres lahko recimo izčrpa nadledvični žlezi, ki izločata adrenalin (kar vodi v “burnout” ali izgorelost), lahko pa privede do depresije. Možgani so v kroničnem stresu povsem enaki tistim v depresiji. To dokazujejo sodobne tomografske slike možganov (angl. PET – positron-emission tomography).

Kako stres uporabiti kot zaveznika in kaj spremeniti, da se ne bo razrastel do rušilne moči cunamija in nas odplaknil v različne bolezni?

Avtorica knjige Stres, kuga sodobnega časa bo skozi osebno izkušnjo ter na podlagi znanstveno podprtih znanstvenih izsledkov razumljivo pojasnila tisto slabo stran stresa, ki nas uničuje v bolezni (izgorelost, fibromialgijo, depresijo, bolečinski sindromi ipd.) z nekaj nasveti, kako si pomagati, kje najti moč za spremembe in kako življenjske tegobe zaobrniti v dobro.

O KNJIGI STRES, KUGA SODOBNEGA ČASA SO ZAPISALI:

  • »Knjiga je unikum za naš prostor.« Renate Rugelj, Bukla
  • »Avtorica znanja različnih disciplin kritično povzema, povezuje in esejistično vešče ubeseduje.« Prof. dr. Marko Juvan, literarni teoretik, ZRC SAZU
  • »Knjigo toplo priporočam v branje vsem, ki bi želeli dobiti natančne, znanstveno utemeljene informacije o stresu.« Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiater

Napiši komentar