MODRA SOBA

V sodelovanju z revijo Sensa

AVDIO IN VIDEO POGOVORI

https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/05/Milena-kvadrat-500x500.jpg

11. MILENA LIPOVŠEK

Pogovor o partnerskih odnosih, o deformiranih vrednotah in nezdravih prepričanjih, problematični komunikaciji (neučinkoviti, odsotni ali konfliktni), neodgovornosti in neodraslosti ter nespoštovanju medsebojnih mej, težavah z denarjem in toksičnih vedenjih.

Dr. Milena Lipovšek (1976) je psihoterapevtka, akademska glasbenica in profesorica flavte. Psihoterapijo je študirala na Univerzi Sigmunda Freuda na Dunaju in Slovenskem inštitutu za psihoterapijo, za tem pa opravila še štiriletni študij integrativne psihoterapije na Inštitutu IPSA v Ljubljani. Ima mednarodno diplomo iz integrativne psihoterapije pri Mednarodni zvezi za integrativno psihoterapijo (IIPA) in pri Evropski zvezi za integrativno psihoterapijo (EAIP). Doktorirala je na Teološki fakulteti na področju družinske in zakonske terapije.

Ima zasebno prakso, v kateri izvaja individualno in partnersko psihoterapijo. Uporablja metode integrativne relacijske, družinske in zakonske ter integrativne gestalt terapije s kreativnimi mediji. Redno se udeležuje evropskih in državnih kongresov, delavnic in seminarjev iz različnih psihoterapevtskih pristopov.

Več o njej in kontakt

Objava: 11. 5. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/04/peter-2-kvadrat-500x500.png

10. PETER STANKOVIĆ

Pogovor o popotovanjih in Afriki. Zakaj Afrika? Kako potovati sam? Kakšne so nevarnosti in prednosti?  O izkušnjah, ki jih ne moremo dobiti iz filmov in knjig. Z obiljem zanimivih zgodb.

Dr. Peter Stanković (1970) je profesor na katedri za kulturologijo na Fakulteti za družbene vede in član Centra za proučevanje kulture in religije. Njegovi področji raziskovanja sta sociološka teorija in kulturne študije, znotraj teh pa film in popularna glasba. Objavljal članke na raznolike teme od stripa, šal, mode, filmov, tudi političnega humorja, kulture prehranjevanja in odnosa Slovencev do športa.V njegovi bibliografiji je zajetna Zgodovina slovenskega celovečernega igranega filma v dveh delih in lani (2021) izdana knjiga Simbolni imaginarij sodobne slovenske narodnozabavne glasbe, ki je sprožila srdite napade in žaljivke. Na družbenih omrežjih je nedavno objavil obsežno besedilo o potovanjih v Afriki in tja sva se v pogovoru tudi podala.

Objava: 27. 4. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/04/sandra-kvadrat-500x500.jpg

9. ALEKSANDRA POKORN MEŠKO

Pogovor o čustvih: kaj čustva so in kakšna je njihova funkcija. Kako jih občutiti in primerno izraziti? Kakšne so neprimerne in manipulativne oblike izražanja čustev? Kaj storiti, ko nas preplavi jeza ali strah? Kako ravnati z nemočjo in žalostjo? Kakšen učinek ima v naših življenjih ideologija, da naj bi bili vedno pozitivni?

Aleksandra Pokorn Meško je klinična psihologinja. Po diplomi iz psihologije na Filozofski fakulteti je specializirala iz klinične psihologije na Medicinski fakulteti. Temu je dodala vrsto dodatnih izobraževanj: iz transakcijske analize, kognitivne in vedenjske terapije, nevrolingvistične psihoterapije, hipnoterapije, EMDR in psihoterapije travme, izobraževanje iz psihologije selfov (Voice Dialogue Training). Ima tudi kup certifikatov: je certificirana vedenjsko-kognitivna terapevtka, certificirana transakcijsko-analitična terapevtka, učiteljica in supervizorka transakcijske analize. Vrsto let je delala v Psihiatrični bolnišnici v Begunjah, sedaj pa ima psihoterapijo in psihološka svetovanja za posameznike, pare in družine v zasebni psihološki kliniki Persona.

Najdete jo na centru za psihološko svetovanje Persona.

Objava: 20. 4. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/04/Tomaz-kvadrat-500x500.jpg

8. TOMAŽ ERZAR

Pogovor o krščanskih vrednotah v sodobnem času, o sovražnosti in razklanosti v družbi, o travmah pri Slovenci, o medvojnih in povojnih pobojih ter izbrisanih, o agresiji in nasilju v družbi, sovražnem govoru in potlačeni jezi, reševanju konfliktov in sprejemanju drugačnosti, o povezovanju in mostovih.

Dr. Tomaž Erzar (1963) je filozof, psihoterapevt in pedagog. Je redni profesor za zakonsko in družinsko terapijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in koordinator doktorskega študija za področje zakonske in družinske terapije. Izdal je knjigi Slovo od Freuda in Duševne motnje, kot soavtor pa je sodeloval pri Teoriji navezanosti in Med dvema ognjema.

Poleg terapij vodi delavnice za preprečevanje nasilja, reševanje konfliktov in obvladovanje jeze. V zadnjem času raziskuje posledice povojne travmatizacije v slovenski družbi in proces odpuščanja.

Objava: 13. 4. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/04/Katja-Basic-kvadrat-500x500.jpg

7. KATJA BAŠIČ

Pogovor o spolnih zlorabah, o molku in zanikanju ter o pretresljivih zgodbah iz njene dolgoletne prakse. Kaj vse sodi med spolne zlorabe? Kako jih prepoznati pri otroku in ukrepati? Kakšne so posledice zlorab, kako se z njimi spoprijeti in zaceliti rane? 

Katja Bašič (1946) je legenda. Kriminalistka, ki je prva pogumno javno spregovorila o svoji spolni zlorabi. Leta 1994 je ustanovila Združenje proti spolnemu zlorabljanju, prvo slovensko nevladno organizacijo za pravice zlorabljenih otrok in več desetletij aktivno pomagala ljudem v stiskah. Ima izkušnje in znanje, kot malokdo na tem področju.

Do upokojitve leta 2000 je na policiji opravljala delo kriminalistke, bila voditeljica skupine za mladoletniško prestopništvo in kriminalistična inšpektorica. Leta 1981 je organizirala prva izobraževanja na področju spolnih zlorab, v letu 1988 pa sodelovala pri odprtju prvega SOS telefona za ženske in otroke žrtve nasilja. Leta 1990 je ustanovila Združenje za pomoč ljudem v stiski, telefon ZATE, katerega je vodila do leta 1994 in deluje še danes.

Njeno Združenje proti spolnemu zlorabljanju je bilo namenjeno temu, da se v javnosti odprto spregovori o zlorabah. Dosegli so, da se je v zakonu povišalo sankcije za kazniva dejanja spolnih napadov na otroke iz petih na osem let ter povišalo mejo za mladoletne osebe iz 14  na 15 let. Dosegli so tudi neizbrisanje izrečenih kazenskih sankcij za osumljene kaznivih dejanj spolnih napadov na mladoletne, kar pomeni, da se ob zaposlovanju lahko preveri, če je bil prosilec že obsojen.

Z njenim odhodom Združenje proti spolnemu zlorabljanju ne deluje več. Piše knjigo.

Objava: 6. 4. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/03/Iztok-ilc-kvadrat-500x500.jpg

6. IZTOK ILC

Pogovor o japonski kulturi in družbi, ki ima (tako kot naša) visoko stopnjo samomorilnosti in pereč problem izgorelosti na delovnem mestu, vendar tudi čut za skupnost in prefinjeno kulturno tradicijo. Kako prevajati povsem tuje izraze, nenavadne običaje in nam neznane uporabne predmete? Kako razumeti drugo kulturo skozi očala lastne?

Iztok Ilc (1977) je najbolj ploden slovenski prevajalec japonske književnosti, ki je v slovenski jezik prelil besedila mojstrov,  kot so Yukio Mishima, Natsume Soseki, Kenzaburo Oe, Shusaku Endo, Yasunari Kawabata, Hiromi Kawakami. Med njimi je tudi 700 strani dolg roman Kronika ptiča navijalca, pisatelja Harukija Murakamija. Opus šteje 16 iz japonščine prevedenih del. Dopolnjujejo ga prevodi iz francoščine, ki jih tudi ni malo, saj je zagrizel v kar 12 prevodov francoskih del, med njimi je tudi sedmi roman francoskega pisca Michela Houellebecqa z naslovom Serotonin. Na Japonskem je živel leto dni in še nekajkrat po več mesecev.

Objava: 31. 3. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/03/Barbara-kvadrat-500x500.jpg

5. BARBARA ČEFERIN

Pogovor o umetniški in reportažni fotografiji, o vodenju zasebne Galerije Fotografija, o umetnosti in pravu v družini številnih pravnikov ter tudi o tem, kako ostati naraven in pristen kljub vplivu in uspehu moža Aleksandra Čeferina.

Barbara Čeferin je bila fotografinja na Mladini med leti 1989 in 1996 ter od 1996 do 2003 urednica fotografije pri reviji Jana. Objavljala je v večini slovenskih časopisov in revij ter v nekaj hrvaških in srbskih. Fotografirala je za več slovenskih gledališč (Koreodrama, SNG Drama, Glej, Slovensko mladinsko gledališče, Mestno gledališče ljubljansko), trenutno sodeluje z novomeškim Anton Podbevšek teaterom (APT).

Leta 2003 je v Ljubljani ustanovila zasebno Galerijo Fotografija, ki je  specializirana za umetniško fotografijo v Sloveniji. Galerija je prodajna s knjigarno in bogatim razstavnim programom. Slovenske fotografe zastopa doma in v tujini ter gostuje na številnih mednarodnih fotografskih sejmih.

Je mati treh hčera. Z Aleksandrom Čeferinom sta poročena že dvajset let.

Poiščite jo na spletni strani Galerija Fotografija.

Objava: 23. 3. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/03/IMG_4124-KVADRAT-500x500.jpg

4. LEON MAGDALENC

Pogovor o veščinah javnega nastopanja, o tremi in humorju, o ubesedovanju, barvi glasu in govorici telesa, o dolgočasnih stereotipnih držah in privlačni avtentičnosti z obiljem trikov in nasvetov, kako se čim bolje odrezati na odrih.

Leon Magdalenc je novinar, nekdanji voditelj oddaje Studio City in dolgoletni kolumnist časnika Dnevnik. Lotil se je celo dramaturgije v predstavi Pohujšanje v kotlini barjanski. Je strasten golfist in potovalec. Ob šestdesetletnici je izdal izbor kolumen v svoji drugi knjigi z naslovom 60/100 (100 tekstov za 60 let). Njegova prva knjiga nosi naslov ABC javnega nastopanja. Je namreč trener javnega nastopanja.

Objava: 16. 3. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/03/Tina-Chen-kvadrat-500x500.jpg

3. TINA IN CHEN

Pogovor o tradicionalni kitajski medicini in njenemu sistemu ohranjanja zdravja, o taj čiju in či gongu. 

Chen Shining (beri Čen Šining), ki je po izobrazbi inženir strojništva, je kitajski mojster taj čija (taijiquana). Od devetih stopenj oz. duanov znanja borilnih veščin taj čija je nosilec mojstrske sedme stopnje, ki jo je pridobil pred zahtevno kitajsko državno komisijo za borilne veščine (Vušu) v Pekingu. Shi ning v njegovem imenu pomeni mir sveta. Odraščal je v kitajskem Šanghaju. Oče je bil profesor na univerzi, kjer so poučevali tradicionalne kitajske borilne veščine, mama pa je kot profesorica na isti univerzi predavala o njihovih filozofskih vidik. Oba starša sta že od malega vadila taj či in či gong (qigong). Tudi Chen je začel s kitajskimi borilnimi veščinami že v rani mladosti, se učil od staršev ter uril pri različnih učiteljih in mojstrih na Kitajskem. Taj či in či gong v Sloveniji poučuje že več kot 30 let.

Tina Hribar je diplomirana sociologinja, ki je s či gongom in taj čijem začela pri 34 letih. Je dobitnica osmih zlatih medalj v zdravilnem či gongu. Je dolgoletna učiteljica taj čija in či gonga ter voditeljica inštruktorjev či gonga v Sloveniji.

Poiščite ju na spletni strani Taijiquan & Qigong Slovenija.

Objava: 9. 3. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/02/2.-Matej-Gobec-500x500.jpg

2. MATEJ GOBEC

Pogovor o zvoku in frekvencah, o možganskih valovih in zdravilni moči glasbe, o izsledkih novejših raziskav in o terapevtskih učinkih zvoka, o binauralnih tonih in harmoniziranju z glasbo.

Je studijski inženir in glasbeni producent. Začel je kot kitarist v bendu in že pri 14 letih navijal gumbe na mešalnih mizah. Delal je s številnimi domačimi  in tujimi bendi. Za sabo ima več kot 20 let izkušenj s pripravo zvoka tako na koncertih kot tudi v glasbenih studijih. Svoj studio ima v Ljubljani.  Predava na programu United POP, ki deluje v 25 mestih v okviru Univerze zahodni London (West London University).  Je avdio inženir in tonski tehnik pri skupini Laibach. Z njimi je bil leta 2015 v Severni Koreji, kjer je bilo najverjetneje oblikovanje zvoka eno najtežjih in najbolj iznajdljivih v njegovi karieri. S turnejo sva pogovor tudi začela.

Objava: 2. 3. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK
https://majamegla.si/wp-content/uploads/2022/02/1.-Tina-Kosir-500x500.jpg

1. Tina Košir

Pogovor o jogi in preprekah v vadbi, o ljubeči prisotnosti, duhovnosti in indijskih ašramih s tehnikami za revitalizacijo, ki jih lahko uporabimo v pisarnah.

Študirala je primerjalno književnosti in filozofijo na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Diplomirala (Bhagavatgita) in doktorirala (kašmirski šivaizem) je iz indijske duhovne in kulturne tradicije ter za svoje diplomsko delo prejela študentsko Prešernovo nagrado. Spoznali smo jo kot voditeljico oddaje Knjiga mene briga na TV Slovenija in strastno bralko. Je mlajša hčerka Mance Košir in z njima smo pogovor tudi začeli.

Z jogo in meditacijo se ukvarja 20 let. Pri devetnajstih letih je stopila na pot Biharske šole joge ter se dvanajst let učila pri indijski učiteljici Swami Vishwashakti Saraswati v ljubljanskem Tara Yoga Centru. Večkrat je po nekaj tednov bivala v indijskih ašramih in se udeležila številnih mednarodnih srečanj ter izobraževanj. Jogo tudi poučuje.

Poiščite jo na spletni strani Tina Košir.

Objava 22. 2. 2022.

 

POVEZAVA NA AVDIO POSNETEK
POVEZAVA NA VIDEO POSNETEK