Dogodki in obvestila

Predavanje Šmarje pri Jelšah: Stres, kuga sodobnega časa

Knjižnica in kulturni dom Šmarje pri Jelšah
26 september 6:00 pm

Stres je predragoceno orodje, s katerim je bil človek že od pradavnine opremljen z dodatnimi zalogami energije, ki so mu pomagale, da se je učinkovito soočil z zvermi ali ekstremnimi napori.

Stres sproži v telesu cel niz kemijskih reakcij, ki nam podvojijo moči, da zbežimo, kar nas nesejo noge, ali pa se spopademo z mnogo močnejšim nasprotnikom. Ta stresni odziv se imenuje »boj ali beg«. Poznana je še tretja oblika »zmrzni«, ki nastane takrat, ko ne moremo niti pobegniti niti se zoperstaviti. Otrpnemo in bolečino manj močno občutimo ali pa je sploh ne. Kot da nismo v telesu. Slednja oblika je značilna za žrtve različnih »ujetosti« ali zlorab.

Stresni mehanizem, ki nam je pomagal preživeti v ekstremnih razmerah pa sodobni človek uporablja vsak dan in vsepovsod. Neprestano pritiska na plin v svojem telesnem vozilu, da bi si zagotovil dodatne zaloge energije. S tem zdravju povzroči katastrofalne posledice.

Avtorica knjige Stres, kuga sodobnega časa bo skozi osebno izkušnjo ter na podlagi znanstveno podprtih znanstvenih izsledkov razumljivo pojasnila tisto slabo stran stresa, ki nas uničuje v bolezni (izgorelost, fibromialgijo, depresijo, bolečinski sindrom ipd.) z nekaj nasveti, kako si pomagati, kje najti moč za spremembe in kako življenjske tegobe zaobrniti v dobro.

Knjiga Stres, kuga sodobnega časa je od izida letošnjega 21. maja doživela že prvi ponatis, v splošnih knjižnicah pa je bila poleti med peščico slovenskih knjig, za katere so najdaljše čakalne vrste.

O KNJIGI SO ZAPISALI:

  • »Knjiga je unikum za naš prostor.« Renate Rugelj, Bukla
  • »Avtorica znanja različnih disciplin, ki jih avtoričin um kritično povzema, povezuje in esejistično vešče ubeseduje.« Prof. dr. Marko Juvan, literarni teoretik, ZRC SAZU
  • »Knjigo toplo priporočam v branje vsem, ki bi želeli dobiti natančne, znanstveno utemeljene informacije o stresu.« Prof. dr. Rok Tavčar, dr. med., specialist psihiater