https://majamegla.si/wp-content/uploads/2023/06/IMG_0075-1000x650.jpg

Modra Indija

Od sobote, 2. 12. 2023 do nedelje,17. 12. 2023

15-DNEVNI DUHOVNIK UMIK: AŠRAMI, SVETI ROMARSKI KRAJI, SVETIŠČA IN TEMPLJI, AJURVEDA, IZJEMNA UNESCOVA KULTURNA DEDIŠČINA, BENGALSKI ZALIV

BANGALORE – PUTTAPARTHI – WHITEFIELD – TIRUVANAMMALAI – THANJAVUR – PONDICHERRY – AUROVILLE – MAHABALIPURAM – KANCHIPURAM – CHENNAI

 • Termin: od sobote, 2. 12. 2023, do nedelje, 17. 12. 2023
 • Cena: 1000 evrov  (za najmanj 10 potnikov) + avionska karta (trenutna cena 850 evrov za polet iz Ljubljane). Polet na Bangalore, povratek iz Chennaja.
 • Število potnikov: največ 12
 • Možni odhodi: iz Ljubljane, Zagreba, Benetk, Dunaja, Sarajeva in Beograda.
 • Informacije in prijave: tukaj
 • Prijave: najkasneje do 1. 10. 2023 oziroma do zapolnitve mest.

Program        

1. DAN, SOBOTA, ODHOD
2. DAN, NEDELJA, PUTTAPARTHI

Pristanek ob 8.50 v Bangaloreju. Pričakala vas bom na izhodu iz letališke stavbe s toplo dobrodošlico. Utrujeni boste od poti, od spremembe časovnega pasu, od menjave zime za poletje. Odpeljali se bomo v 130 kilometrov oddaljeni Puttaparthi, rojstno mesto indijskega duhovnega učitelja Sri Satya Sai Babe (1926–2011).

Glavna cesta v mestece Puttaparthy

Njegov ašram Prashanti Nilayam (Utelešenje božanskega miru) z mandirjem, trgovinami, knjižnico, knjigarno, radijsko postajo, pošto, tremi kantinami (južno indijsko, severno indijsko in evropsko) je zavit v senco krošenj visokih dreves in obdan z bujnimi parki, majhnimi templji ter številnimi nastanitvenimi kompleksi. Nastajati je začel leta 1950 in spodbudil, da se je nekdaj majhna odročna vasica razvila v naselbino s šolami, brezplačnimi bolnicami, dvema muzejema, planetarijem, obiljem trgovinic in restavracij ter ajurvedskih tretmajev. Po nastanitvi v hotelu ogled ašrama, ki je tudi kulturno zanimiva izkušnja. Morda za kosilo poskusimo prvo indijsko masala doso, to je tanka palačinka iz fermentiranega testa mlete črne leče in riža, postrežene s čatnijem (različnimi vrstami omak) in sambarjem (juho iz leče). Po želji (opcijsko) popoldan obisk mandirja in prisostvovanje daršanu (pomeni izkustvo prisotnosti svete osebe oz. druženja z njo) ter mojstrskemu petju vedskih pesmi in bhajanov.

Ašram Prashanti Nilayam

Indija vas bo obvila z vročino,  s truščem, živopisanostjo in opojnimi vonjavami, vznemirila s svojo drugačnostjo in počasnostjo. Dobrodejno je prve tri dni potovanja prebiti v varnem in mirnem kraju, da se lahko spočijete od poti in uglasite na vzdušje druge kulture od tiste, ki jo poznate.

In prvo pravilo na poti: do večera ni počitka in spanja! Četudi boste zagotovo močno utrujeni, se je dobro takoj naravnati na ritem druge dežele. Če tega ne boste storili, »jet laga« (utrujenosti zaradi spremembe časovnega pasu in podnebja) ne boste več premagali do konca potovanja. Imeli boste zmešane dneve in noči. In ne bo vam prijetno.

Ob reki Chitravathi

3. DAN, PONEDELJEK, PUTTAPARTHI

Po želji pregled pri ajurvedskem zdravniku in ajurvedski tretman (oljna masaža). Opcijsko dopoldan ali popoldan: obisk mandirja in prisostvovanje daršanu. Lahko se z rikšami odpeljemo na ogled mesteca s šolami, bolnico, letališčem. Morda vas pritegne obisk čudovitega bližnjega botaničnega vrta. Za kosilo bi morda poskusili thali z jedmi, postreženimi na okroglem pladnju.

Thali

4. DAN, TOREK, PUTTAPARTHI

Drugi ajuredski tretma (oljna masaža). Opcijsko dopoldan ali popoldan: obisk mandirja in prisostvovanje daršanu. Lahko ogled muzeja religij Chaitanya Jyoti ali meditacija na posebnem prostoru pod mogočnim drevesom (Banyan tree).

Priljubljen prostor za meditacijo ob mogočnem drevesu banyan

5. DAN, SREDA, PUTTAPARTHI – WHITEFIELD – TIRUVANAMMALAI

Iz Puttaparthija, ki leži v zvezni državi Andhra Pradesh, se bomo v zgodnjih jutranjih urah odpeljali do Whitefielda (predel mesta Bangalore) v drugo zvezno državo Karnataka (Puttaparthi – Whitefield, 155 km, 2 uri in pol vožnje). Tam bomo obiskali joginijo Devi Ma. Devi Ma je jasnovidna, utelešenje tolikšne ljubezni, da se dotakne tudi zakrknjenih src. Po sproščenem skupinskem razgovoru so mogoči privatni, individualni pogovori. Devi Ma govori v izbrani angleščini na način, kot bi bila šolana v Oxfordu. Pravzaprav pa izvaja zahtevno jogijsko prakso in že trideset let ne zapušča hiše, v kateri živi sredi mesta.

Na enem od obiskov pri Devi Ma.

Po kosilu bomo prečkali mejo z zvezno državo Tamil Nadu in pot nadaljevali v Tiruvanammalai, ki velja za eno najbolj svetih romarskih mest Indije (Whitefield –Tiruvanammalai, 195 km, 3 ure vožnje). Je mesto boga Šive (bog uničevanja, kar pomeni transformacije in osvoboditve, saj morate najprej staro, odsluženo in škodljivo zrušiti, če želite ustvariti prostor za novo, hranilno in zdravo;  iz nevednosti osvobaja v vednost). Šiva je eden od treh vrhovnih bogov v hinduizmu poleg Brahme in Višnuja. Časti se ga kot lingam (falični simbol). Njegova družica je Parvati, sin s slonjo glavo pa Ganeša (bog premagovanja ovir). Mantra častilcev Šive je »om namah šivaja«. Šiva je tudi Adijogi (prvi jogi), pokrovitelj joge, meditacije in umetnosti.

V ozadju mesta Tiruvanammalai je gora Arunachala, utelešenje boga Šive in »duhovno srce sveta«, kot jo je imenoval sveti mož Sri Ramana Maharshi. Nastanitev v hotelu in večerni sprehod.

6. DAN, ČETRTEK, TIRUVANAMMALAI

Za zajtrk morda poskusimo tradicionalni idli (mehke, lahke, puhaste, parjene okrogle tortice, narejene iz mletega, fermentiranega riža in testa iz leče, postrežene z omakami), ki je eden najbolj priljubljenih zajtrkov južne Indije.

Ašram Ramane Maharshija

Obisk ašrama razsvetljenega jogija Sri Ramane Maharshija (1879–1950), mojstra jnana joge (joge modrosti) in advaita vedanta filozofskega izročila (poti enosti oz. nedualizma). Ramana je živel v tišini. Temeljna duhovna pot njegovega učenja je samopreizpraševanje: kdo sem jaz? Po želji meditacija v templju. Sprehod na vznožje gore  Arunachale do dveh svetih jam, v katerih je prebival Ramana, umaknjen od sveta: Skandasrama in jame Virupaksha. Na gori v jamah še dandanes meditirajo jogiji.

Sloviti tempelj Arunachalesvara

Spust do slovitega templja Arunachalesvara, enega od petih temeljnih indijskih templjev boga Šive. V Tiruvanammalaju se je Šiva utelesil kot manifestacija ognja. Ostali štirje templji so manifestacije ostalih elementov: zemlje, vode, zraka in etra. Trije so v zvezni državi Tamil Nadu: Ekambareswarar (zemlja) v mestu Kanchipuram, Jambukeshwarar (voda) v mestu Trichy, Thillai Natarajar (eter) v mestecu Chidambaram. Četrti Šivin tempelj je v zvezni državi Andhra Pradesh: Srikalahasti (zrak) blizu mesta Tirupati. Arunachalesvara v Tiruvanammalaju je eden največjih templjev v Indiji, ki prekriva 10 hektarov. Deli templja segajo v 11. stoletje. Obkroža ga devet impozantnih stolpov (prakaras), v njem pa je dvorana sestavljena iz tisoč stebrov.

 7. DAN, PETEK, TIRUVANAMMALAI

Giri valam (tamilsko) ali Giri pradakshina (romarska hoja okoli Arunachale, svete gore boga Šive). Prehodili bomo  14 kilometrov dolgo pot okoli gore s postanki v templjih ali pod krošnjami dreves. Vsako polno luno izvedejo giri valam v 24-urnem obhajanju okoli gore. Obreda se udeleži na stotine tisočev romarjev. Doživela sem ga (povsem nehote in nevede) z impozantno reko ljudi, ki ne jenja. Romanje okoli svete gore prinese mir in ravnotežje ter z njima psihofizično zdravje. Velik del poti gre čez mirno in slikovito podeželje.

Gora Arunachala

 8. DAN, SOBOTA, TIRUVANAMMALAI – THANJAVUR

Premik v Thanjavur (Tiruvanammalai – Thanjavur, 180 km, 3 ure vožnje), ki leži v rodovitni delti ene večjih indijskih rek Kaveri, zato regiji pravijo tudi »posoda za riž« zvezne države Tamil Nadu. Iz mesta so regijo devet stoletij upravljale tri dinastije: Cholas (9 – 13. st.), Nayakas (1535 – 1676) in Marathas (1676 – 1855). Čudovit tempelj Brihadishvara pod Unescovo zaščito je iz obdobja Cholas, kraljeva palača pa iz obdobja Nayakas in Marathas.

Tempelj Brihadishvara pod Unescovo zaščito

Četudi velja Thanjavur za romarsko destinacijo, saj je v mestu okoli 100 temljev, je tudi mesto umetnosti: klasične glasbe in plesa, skulptur iz brona in slikarstva. Klasična glasba južne Indije je karnataka. Temelji na ragah (melodija) in talah (ritmu). Tradicionalne južnoindijske  instrumente, kot so veena (brenkalo), nadasvaram (pihalo), flavta in thavil (sodčastvo tolkalo), spremljajo violine in saksofon. Thavil izvira iz Thanjavurja, kjer je bil v starodavnih časih tradicionalni instrument. Še dandanes jih tam izdelajo večino. Thanjavur je imel tudi značilno slikarsko šolo, ki se je razvila v obdobju dinastije Marathas. Slike so bogato okrašene, v živih barvah, s pozlatami in poldragimi kamni. Teme so večinoma religiozne. Thanjavur slovi tudi po številnih ročnih delih: tkanju (svilenih sarijev), nakitu, tesarstvu.

Thanjavurski boben

Nastanitev. Kosilo. Popoldan sprehod po mestu in do Svatme. Nekdaj zapuščena nenaseljena kolonialna graščina je sedaj po obnovi hotel s petimi zvezdicami, v katerem so starine in delci drugih starih stavb, kot je veranda iz 220 let stare hiše v regiji Chettinad v Tamil Naduju (sedaj je v njej hotelski bar). Ena od lastnikov Svatme je plesalka tamilskega klasičnega plesa. V hotelu se redno na programu koncerti indijske klasične glasbe in plesa.

9. DAN, NEDELJA, THANJAVUR

Ogledali si bomo utrdbo Shivaganga Fort, zgrajene sredi 16. stoletja na 14 hektarih posestva. V njej je 1000 let star vodni zbiralnik, ki je zagotavljal mestu pitno vodo. V trdnjavi je tudi znameniti tempelj Brihadeshwara (imenujejo ga tudi Veliki tempelj /Big Temple), ki je pod Unescovo zaščito. Star je več kot tisoč let in izvira iz časa dinastije Chola. Dokončan je bil leta 1010 in je posvečen Šivi. Oktagonalna kupola na vrhu 13 nadstropne piramide tehta 80 ton! V templju je tudi eden od največji Šivinih lingamov v Indiji (velik štiri metre).  V trdnjavi je še Schwartz Church (dediščina kolonialne preteklosti iz 18. stoletja).

Kraljeva palača

Premor za kosilo. Popoldan ogled kraljeve palače (Royal Palace), ki je v neposredni bližini trdnjave. Zgrajena je bila v času Nayaka vladarjev, prenovili pa so jo Marathi. V palači je čudovita dvorana Maratha Durbar iz leta 1684 s poslikanimi in dekoriranimi stebri, stenami in stropom, galerija in knjižnica.

Če bo še kaj volje in energije, ogled ročnih del: kako izdelujejo kipe iz brona, tolkala veena ali ogled trgovin s svilami. Vsekakor bo treba poskusiti tudi jed, ki izvira iz kraljeve kuhinje dinastije Marath in je sedaj popularna po vsej južni Indiji, to je sambar, enolončnica iz leče in zelenjave, tamarinde in edinstvene mešanice začimb, imenovane sambar.

 10. DAN, PONEDELJEK, THANJAVUR – KUMBAKONAM  – GANGAIKONDA CHOLAPURAM  – PONDICHERRY

Po zajtrku odhod v nekdanjo francosko kolonijo Pondicherry. Na poti ogled dveh templjev iz časa dinastije Chola. Prvi je v Kumbakonam (Thanjavur – Kumbakonam, 40 km, 40 minut vožnje). Tako kot Veliki tempelj v Thanjavurju je pod Unescovo kulturno dediščino. Kumbakonam velja za eno najbolj svetih mest v Tamil Naduju (kot Kanchipuram blizu Chennaja, ki si ga bomo ogledali predzadnji dan).  V njem je Mahamaham Tank (vodni rezervoar), v katerega se potopijo verniki in očistijo. Renoviran je bil v 17. stoletju (v času dinastije Nayaka). Mestece slovi tudi po ročnih delih: tekstil, nakit, kipi iz brona.

Kumbakonam

Odpeljali se bomo dalje do Gangaikonda Cholapuram  (Kumbakonam – Gangaikonda Cholapuram, 33 km, cca pol ure vožnje). Kraljevi tempelj je bil zgrajen v obdobju dinastije v 11. stoletju (nedolgo za Velikim templjem v Thanjavurju), ko je bila vasica glavno mesto dinastije Chola. V njem je tudi ogromen kip Nandija, svetega bika boga Šive. Nandi (pomeni prinesti radost, veselje) je simbol čakanja oz. potrpežjivosti.

Kosilo in nadaljevanje poti do Pondicherrija (109 km, cca 1 ura 45 minut vožnje). Nastanitev. Sprehod po mestu.

11. DAN, TOREK, PONDICHERRY

Sprehod po mestu, ustanovljenem  leta 1674. V tej nekdanji francoski koloniji starejši prebivalci še vedno govorijo francosko. Ceste v centru so vzporedne in sekajo druga drugo pod pravim kotom. Ob njih so elegantne kolonialne hiše, bulevarji, parki. Promenada Goubert Salai ob morju je dolga 3 km.

Slikovita nekdanja francoska kolonija Pondicherry

Obisk ašrama in samadija filozofa in jogija Sri Aurobinde. Sri Aurobindo (1872–1950) je od svojega sedmega leta živel v Veliki Britaniji. Študiral je na Cambridgeu. Z enaindvajsetimi leti se je vrnil v Indijo, začel delovati za njeno osvoboditev in postal eden od voditeljev odpora proti Britancem. Sočasno se je ukvarjal z jogo in meditacijo, v zaporu leta 1908 pa je doživel razsvetljenje. Ker mu je leta 1910 grozila aretacija, se je umaknil v mestece Pondicherry na vzhodu Indije, ki je bil francoska enklava. Okoli njega so se začeli zbirati duhovni iskalci. Tako se je spontano od leta 1926 razvil ašram. Je eden največjih jogijev in mistikov. Njegova zbrana dela obsegajo 30 knjig. Razvil je novo metodo joge, integralno jogo. Knjigo z istoimenskim naslovom imamo prevedeno tudi v slovenščino.

 12. DAN, SREDA, PONDICHERRY – AUROVILLE – MAHABALIPURAM

Dopoldan obisk 10 kilometrov oddaljenega Aurovilla. Leta 1968 ga je ustanovila Mirra Alfassa (Aurobindova duhovna družica, znana kot Mati), zasnoval pa ga je francoski arhitekt Roger Anger. Načrtovan je kot futuristično mednarodno mesto, v katerem bodo v miru živeli ljudje dobre volje. Podprla ga je indijska vlada in Unesco. Center za meditacijo Matri Mandir je v centru naselbine, ki ima dandanes cca 2000 prebivalcev.

Auroville z osrednjim mandirjem

Kosilo ob morju. Popoldan nadaljevanje poti v Mahabalipuram (95 km, 1 ura 45 minut vožnje).

13. DAN, ČETRTEK, MAHABALIPURAM (oz. Mamallapuram)

Obala v Mahabalipuram

Skupina svetišč, ki so jo ustanovili kralji iz dinastije Pallava, je bila izklesana v skale v 7. in 8. stoletju. Znane so predvsem po rathas (templji v obliki vozov), mandapas (jamskih svetiščih), velikanskih reliefih na prostem, kot je slavni Spust po Gangesu, in templju na obali (Shore Temple) s tisočimi skulpturami, ki slavijo boga Šivo. Na področju je 40 zgodovinskih spomenikov.

Sloviti Shore Temple

14. DAN, PETEK, MAHABALIPURAM KANCHIPURAM

Izlet v Kanchipuram in nazaj (v eno smer 60 km, 1 ura vožnje). Ogled Kanchipurama, mesta s tisoč templji, enega od sedmih svetih mest Indije (ostala so Ayodhya, Mathura, Haridwar, Varanasi, Ujjain, Dwarka). Med 6 in 8. stoletjem je bilo tam glavno mesto dinastije Pallavas, ki je zgradila številne templje in univerze. Je sveto mesto častilcev boga Šive. Slovi tudi po svilenih sarijih (v Indiji je svila iz Kanchipurama bistveni del nevestine bale). Obisk trgovcev s svilo. Povratek v Mahabalipuram.

Kanchipuram

15. DAN, SOBOTA, MAHABALIPURAM – CHENNAI

Prosto, počitek ali nakupi.  Po želji ogled ateljejev, v katerih ročno klešejo marmorne kipce. Zvečer odhod na letališče. Takrat vas objamem in se poslovim.

Kdor ima več časa, se lahko z mano vrne nazaj v Puttaparthi. Če se na ajurvedski kliniki podvržete (sicer napornemu) pančakarma telesnem čiščenju, boste do novega leta sijali kot sonce.

16. DAN, NEDELJA – POVRATEK

**********

CENA:  1000 EVROV (za najmanj 10 potnikov)
AVIONSKA KARTA: 850 evrov (trenutna cena za polet iz Ljubljane)
 • Cena avionskih kart narašča: bolj kot se približuje jesen, zato je pomembna zgodnja odločitev za potovanje.
 • Odhodi mogoči tudi  iz sosednjih letališč: Zagreb, Benetke, Dunaj, Sarajevo, Beograd.
Informacije in prijave: tukaj
 • Prijava velja z vplačilom 100 evrov nepovratne akontacije. 
 • Celota plačila: do 1. novembra 2023
 • Cena vključuje: 13 x nočitev z zajtrkom v hotelskih nastanitvah s 3* ob namestitvi v dvoposteljnih sobah (za enoposteljne je doplačilo 350 evrov). Prevozi s klimatiziranim minibusom  po programu, ogledi po programu z vstopninami, stroški organizacije potovanja, spremstvom slovenske vodje poti.
 • V ceni ni všteto: kosila in večerje, napitnine, ajurvedski tretmaji, osebni izdatki, indijski vizum.
 • Indijski vizum: Slovenci potrebujemo indijski vizum, ki si ga lahko uredite sami preko spleta na naslovu https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ali vam ga za doplačilo 30 evrov pomagam urediti. Potrebujete najmanj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja, v katerem sta vsaj 2 prazni strani in eno barvno fotografijo na belem ozadju. Indijski e-vizum velja za dvakratni vstop do 60 dni.
 • Zdravstveno zavarovanje: svetujem zdravstveno zavarovanje Coris za tujino.

V primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave vrstnega reda ogledov med potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.