Revija Direktor, pogovor: Pogosto se upiramo spremembam

»Če smo pošteni in resnicoljubni do sebe, si moramo priznati, da se pogosto spremembam upiramo. Težave zanikamo, se jim izogibamo. Iščemo lahke rešitve in bližnjice,  ali pa načine, kako bi staro ohranili in vnesli v naša življenja le nekaj blagih novosti. No, ne gre tako.« V pogovoru iz nove številke, zimske izdaje revije Direktor.

Revija: zimska izdaja četrtletnika Direktor

Naslovnica: Direktor_ZIMA_210x280_nov2019_naslovnica

Članek: Revija-Direktor_ZIMA_210x280_nov2019_Stres

Več: https://revijadirektor.si/

**********************************************

Pogosto se upiramo spremembam

Maja Megla, po izobrazbi literarna komparativistka, je dolgoletna novinarka in urednica, ki je bila zaposlena sprva pri tedniku Mladina in nato na časniku Delo. Področje njenega pisanja je bila pretežno kultura in sodobna umetnost. Decembra 2015 je bila po prihodu novega lastnika Dela odpuščena skupaj z več kot štiridesetimi drugimi kolegi. Bilo je teden dni pred božičnimi in novoletnimi prazniki, ko se je že tretji mesec na bolniški spopadala z nenavadnimi simptomi, ki niso imeli fizičnega vzroka: bolečine, ki so se selile po telesu, močne palpitacije, nenormalna utrujenost. S pretresom ob nenadni odpovedi so se simptomi še poglobili. Zdravniki so imeli raznolike diagnoze, zato je začela raziskovati, kaj ji sploh je in kako si naj pomaga. Raziskava jo je pripeljala do nevroznanosti, do najnovejših znanstvenih izsledkov o možganih ter povezanosti možganov in črevesja, do znanstvenih raziskav o regeneraciji možganov (nevrogeneza in nevroplastičnost) ter do stresa, kot vzroka naših bolezni, lomov in zlomov.

Njeni viri so bila številna predavanja znanstvenikov, ki so dostopna na spletu, knjige ter spletne strani najbolj cenjenih svetovnih univerz, klinik in raziskovalnih centrov (Harvard, Yale, Stanford, Berkeley, klinika Mayo, Johns Hopkins, MIT, idr.). Zakladnica znanja je bila tudi ameriška nacionalna knjižnica za medicino, ki je največja medicinska knjižnica na svetu in razpolaga z najnovejšimi raziskavami (PMC, US National Library of Medicine).

Dokopala se je do številnih novih rešitev, z njimi pomagala sebi in ugotovitve prelila v knjigo Stres, kuga sodobnega časa, ki je od izida maja 2018 do danes doživela že tretji natis.

VPRAŠANJE: Kako to, da še po vseh dolgih letih, kar smo začeli govoriti, razpravljati o stresu (tako poljudno, kot tudi uradna medicina) tema najde občinstvo?

ODGOVOR: Stres je tema, ki pritiska na nas, naj bo še tako dobro osvetljena in znanstveno proučena. Živimo z nenaravno življenjsko hitrostjo. Smo povsem storilnostno naravnani in želimo v čim krajšem času postoriti čim več, da bomo konkurenčni in učinkoviti. Zaradi tekmovalnosti in preživetja, uveljavitve v družbi ali karierne uspešnosti se priganjamo do roba moči. Nekateri tudi zato, da bi nagrabili čim večje količine denarja. Potem so tisti, ki so odlični v svojem poklicu in zato preobremenjeni, ker vsakdo želi le njih in njihove izdelke. Poseben svet so prijazne, dobre duše, ki ne znajo reči ne. Slej ko prej se sesedejo zaradi preobilice dela in nalog. Nato so deloholiki, ki se ne znajo spočiti in se sami zgarajo. Ne pozabimo perfekcioniste, ki so najbolj želeni sodelavci, ker svoje delo opravijo odgovorno in vanj vložijo vso svoje znanje, napor in čas. Tudi ti izgorijo in se iztrošijo. Kot vidite, smo se znašli na nekakšnem robu, na mejniku, ko moramo marsikaj spremeniti zunaj nas, torej v družbi, in prav tako znotraj nas, v naših vrednotah in prepričanjih.

Več v reviji: Revija-Direktor_ZIMA_210x280_nov2019_Stres

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji