Dogodki in obvestila

Predavanje: Oživeti v življenje (premagati izgorelost in kronični stres)

04 november 7:00 pm

Kako se spopasti s kroničnim stresom in tegobami sodobnega časa, z negotovostjo in strahom?  Kaj storiti, ko se zunanji pritiski in naše notranje tenzije razvijejo v eno od sodobnih psihosomatskih bolezni, kot so izgorelost, depresija, tesnoba, fibromialgija, bolečinski sindrom? Kako prenoviti lastne telesne in psihične moči? Kako najti smisel v nesmislu?

Prvo med vprašanji je mnogim neprijetno: ste pripravljeni na spremembe? Izčrpanemu, iztrošenemu in zastrupljenemu telesu je treba pomagati. Regeneriramo ga s spremembami v prehrani (alergije, intolerance), z gibanjem, z zelišči in prehranskimi dodatki, z razstrupljanjem, zdravim črevesjem, z meditacijo, sprostitvenimi tehnikami, idr.

Pomagati telesu pa ni dovolj. Drugo, enako pomembno, a mnogo bolj naporno delo nas čaka s seboj. Ste se voljni soočiti s svojimi škodljivimi psihičnimi vzorci (nemočjo, odvisnostmi, samodestruktivnostjo, sesuto samopodobo, …), temnimi stranmi sebe, z rušilnimi prepričanji, nezaceljenimi ranami, destruktivnimi obrambami in lažnimi vrednotami?

In četudi imamo telo zdravo in življenje na videz urejeno, varno in uspešno, bomo lahko oveneli, če živimo brez smisla in brez cilja. Hrani nas višja resnica duhovnih ravni. Zakaj sem tu? Kaj je moj namen, cilj in poslanstvo? Kaj je tisto v meni, kar me živi in oživlja? Kdo sem ‘jaz’?

Za uspešno življenje ni recepta in zanj ob rojstvu nismo prejeli navodil za uporabo. Za srečo in harmonijo ni bližnjic in tudi ne instantnih rešitev. Vsaka življenjska pot je enkratna in unikatna, kot tudi njene preizkušnje. Epidemija koronavirusa in nenaravna socialna izolacija sta nas postavili pred nove izzive: spreminjata planet in družbo, naše odnose in naše vrednote.

Nekateri smo prehodili pot od zloma in izgorelosti ter ‘oživeli nazaj v življenje’. Naše izkušnje in spoznanja lahko pomagajo drugim, morda tudi vam.

 

********************************************

Na fotografiji: dež preobrazi celo puščavo Atakamo v Čilu, znano kot najbolj suho področje sveta, v razcveteno pokrajino.