https://majamegla.si/wp-content/uploads/2024/04/Lumbini-2-1000x650.jpg

Rumena Indija: po Budovih stopinjah

16-dnevni regeneracijski umik: od petka, 8. 11. 2024, do sobote, 23. 11. 2024

Romarski kraji, starodavna svetišča in templji, arheološke izkopanine, zaščitena Unescova kulturna dediščina, budistična in hinduistična duhovna tradicija, sveti Varanasi in kulturna prestolnica Kalkuta

SHRAVASTI – KAPILAVASTU – LUMBINI – KUSHINAGAR – RAJGIR – NALANDA – BODHGAYA – VARANASI – SARNATH – KALKUTA

Na potovanju po budističnih svetih mestih v Indiji in Nepalu, kjer se je Buda rodil, odraščal, razsvetlil, učil, spregovoril svoje zadnje besede in zapustil telo, si bomo ogledali arheološke izkopanine in obiskali številne samostane ter templje, tudi Budino rojstno mesto Lumbini v Nepalu, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Nekateri sveti budistični kraji severne Indije so tudi hinduistična sveta mesta, zato bo potovanje preplet obeh kulturnih in duhovnih tradicij tako ob zvoki budističnih chantingov kot tudi vedskih svetih manter, v srečevanju budističnih menihov in indijskih jogijev. Izkušnja meditacije ob drevesu razsvetljenja v Bodhgayi je čarobna, slikoviti Varanasi ob sveti reki Gangi pa kraj, kjer si želi umreti vsak pravoveren Hindujec. Za posladek sledi še Kalkuta, nekdanja prestolnica in kulturna metropola Indije.

 • INFORMACIJE  tukaj
 • TRAJANJE: 16 dni
 • PRIJAVE: najkasneje do 1. 10. 2024 oziroma do zapolnitve mest.
 • SKUPINA: z največ 12 potniki.
 • CENA: od 1750 eur za skupino 10 in več potnikov v dvoposteljnih sobah. Za skupino 8 do 9 udeležencev doplačilo 70 eur. Za skupino šest do sedem udeležencev doplačilo 130 eur. V ceno je vključenih 13 nočitev, letalska karta Ljubljana – Lucknow, notranji let Varanasi – Kalkuta. Za enoposteljno sobo je doplačilo 450 evrov.
 • OBVEZNI DOPLAČILI: 600 eur za vodenje programa in stroške vodnice ter 300 evrov za najeme vozil v Indiji.
 • HOTELI:  nastanitve v hotelih s 4*, kjer je mogoče, drugače v najboljšem hotelu s 3*, ki je na voljo na dotični lokaciji.
 • V SODELOVANJU s Turistično agencijo Avantura.

Program po dnevih

1. DAN, PETEK, 8. NOVEMBER 2024, LJUBLJANA

Odhod iz Brnika ali bližnjih letališč.

2. DAN, SOBOTA, 9. NOVEMBER 2024, SHRAVASTI

Prihod v Lucknow v dopoldanskih urah. Iz letališča prevoz do kraja Shravasti (153 km, 3 ure in pol vožnje), mesta starodavne Indije, kjer je Gautama Buda (563 – 483 p.n.š.) živel večino časa po razsvetljenju. Arheološke izkopanine starodavnega mesta, imenovane Sahet Mahet, je odkril britanski arheolog Alexander Cunningham leta 1863. Postale so romarski budistični kraj, ob katerem so nastali številni sodobni samostani, ki so jih zgradile Tajska, Južna Koreja, Šri Lanka, Burma, Tibet, Kitajska. Pozno kosilo/zgodnja večerja. Večerni sprehod.

3. DAN, NEDELJA, 10. NOVEMBER 2024, SHRAVASTI

Ogled arheoloških izkopanin starodavnega mesta (Sahet Mahet) ter samostana Jetavana, ki je bil zgrajen na vrtovih zunaj mestnega obzidja. Postavil ga je bogati trgovec Anathapindaka in ga podaril Budi. V njem je imel Buda dobri dve desetletji po svojem razsvetljenju večino govorov in učenj. Jetavana je danes zgodovinski park z ostanki številnih starodavnih zgradb, samostanov, budističnih stup in prostorov, ki jih je Buda uporabljal za meditacijo (Gandhakuti in Kosambakuti). Gandhakuti ali Dišeča sobana je najbolj sveto mesto, saj je bil njegov oseben prostor. Polna je rož, ki jih poklanjajo častilci. Na vrtovih Jetavana je tudi drugo najbolj sveto drevo budizma Ananda Bodhi Tree.

4. DAN, PONEDELJEK, 11. NOVEMBER 2024, SHRAVASTI – KAPILAVASTU –LUMBINI

Odhod v Kapilavastu v Nepal (113 km, 2 uri in pol vožnje). Kapilavastu je bilo starodavno mesto v času kraljestva Sakya, v katerem je živel princ Siddartha do svojega 29. leta. Obstajata dve domnevni najdbišči mesta Kapilavastu. Eno je na nepalski strani v okrožju Tilaurakot, drugo na indijski strani v vasi Piprahawa. Obe lokaciji imata med arheologi goreče zagovornike s številnimi tehtnimi argumenti in dokazi. Odkrili so ju v poznem 19. stoletju. Piprawo je našel Britanec William Claxton Peppe, Tilaurakot pa indijski arheolog Purna Chandra Mukherjee . V arheoloških izkopaninah v Tilaurakotu na nepalski strani naj bi bil odkrit dom princa Siddharte in vrata, skozi katera je odšel iz bogatega življenja v palači na skromno pot do razsvetljenja. Nadaljevanje poti v Lumbini (40 km, 40 minut vožnje), Budino rojstno mesto.

5. DAN, TOREK, 12. NOVEMBER 2024, LUMBINI

Rojstno mesto princa Siddharte je od leta 1997 na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine . V svetih vrtovih Lumbinija si bomo ogledali tempelj Mahamaya Devi, ki je na prostoru, kjer se je rodil Buda. Ustavili se bomo pri Ashokinem stebru in ob ribniku, v katerem se je kopala Budova mati, preden je rodila človeka, ki je začel pot do razsvetljenja in z njo spremenil človeštvo. Obiskali bomo tudi samostane okoli vrtov Lumbini, kot so: Mjanmar, Vietnam, Tajska, Kitajska, Nemčija, Francija, Nepal, Šrilanka. Imeli bomo prosti čas za meditacijo in se potopili v mir romarskega kraja.

6. DAN, SREDA, 13. NOVEMBER 2024, LUMBINI – KUSHINAGAR

Premik v Kushinagar (160 km, 4 ure vožnje), kjer je Buda spregovoril zadnje besede in zapustil svoje telo. Iz tistega časa je ostalo le nekaj ruševin. Obiskali bomo tempelj Nirvana, kjer je ležeči kip Bude iz monolitnega rdečega peščenjaka. Kip, na katerem so vidni vgravirani napisi, je iz 5. stoletja. Postali bomo tudi na prostoru, kjer je bil Buda upepeljen (Ramabhar Stupa).

7. DAN, ČETRTEK, 14. NOVEMBER 2024, KUSHINAGAR – RAJGIR

Premik v Rajgir (300 km. 7 ur vožnje), kjer je Buda učil ter tri mesece v času monsuna svojim učencem dajal veliko navdihujočih naukov. Obiskali bomo Stupo miru ali Shanti Stupa (Vishwashanti Stupa), zgrajeno leta 1969 na vrhu hriba v spomin na te dogodke. Je ena od 80 pagod na svetu, posvečenih miru in nenasilju, ter najstarejša pagoda miru v Indiji.

8. DAN, PETEK, 15. NOVEMBER 2024, RAJGIR – NALANDA – BODHGAYA

Nadaljevanje poti v Bodhgayo s postankom v Nalandi, oddaljeni le 15 kilometrov iz Rajgirja. Nalanda je bila v času Bude mesto svetnikov in asketov, ki ga je tudi Buda večkrat obiskal. V 5. stoletju je nastala univerza, ki je postala pomembno budistično središče in je imela akademski sloves zaradi vrste pomembnih učiteljev in filozofov. Po ogledu sedanjih ruševin bomo nadaljevali pot do Bodhgaye (70 km, 1 ura in pol vožnje), kjer je Buda doživel razsvetljenje.

9. DAN, SOBOTA, 16. NOVEMBER 2024, BODHGAYA

Bodhgaya je eno najsvetejših budističnih mest. Tam je pod svetim drevesom Gautama Buda (princ Siddhartha) dosegel razsvetljenje in postal Buda. Na mestu razsvetljenja je cesar Ashoka (3. stoletje pr. n. št.) zgradil preprosto svetišče, ki je bilo kasneje obdano s kamnito ograjo (1. stoletje pr. n. št.). Del ograje je še vedno ohranjen. Svetišče je v kušanskem obdobju (2. stoletje n. št.) zamenjal sedanji tempelj Mahabodhi (leta 2002 uvrščen na Unescov seznam svetovne dediščine), ki je bil prenovljen v obdobju dinastije Pala (750–1200), obsežno pa so ga obnovili Britanci (arheolog sir Alexander Cunningham v drugi polovici 19. stoletja) in nato še mjanmarski (burmanski) budisti leta 1882. Osrednji stolp templja stoji 180 čevljev (54 metrov) nad tlemi. V muzeju so številne budistične relikvije.

10. DAN, NEDELJA, 17. NOVEMBER 2024, BODHGAYA – VARANASI

Premik v Varanasi (224 km, 5 ur vožnje), ki je hinduistično sveto mesto in eno najstarejših stalno naseljenih mest na svetu .Večerni ogled hinduistične puje Ganga Aarti, ki traja 1 do 2 uri. Aarti je hindujski obred, pri katerem prižgejo luči s stenji, namočenimi v ghee (prekuhano maslo). Na večerni puji jih v pletenih krožnikih spustijo po sveti reki Gangi.

11. DAN, PONEDELJEK, 18. NOVEMBER 2024, VARANASI – SARNATH – VARANASI

Nekaj kilometrov oddaljen Sarnath je prostor, kjer je Buda prvič svojim petim učencem govoril o štirih plemenitih resnicah življenja, ki so temelj budizma (1. Trpljenje obstaja. 2. Trpljenje nastane zaradi navezanosti na predmete hrepenenja. 3. Trpljenje izgine, ko izgine navezanost na predmete hrepenenja. 4. Osvoboditev od trpljenja je mogoča z vadbo t. i. plemenite osemčlene poti.). Ogledali si bomo arheološke izkopanine, na katerih je stupa (svetišče) in znameniti spominski steber, ki ga je postavil maurijski cesar Ašoka v 3. stoletju pr. n. št. z levjimi glavami, ki so postale državni simbol Republike Indije. Vrnitev v Varanasi in popoldan ogledi po mestu ali vožnja s čolnom po reki.

12. DAN, TOREK, 19. NOVEMBER 2024, VARANASI

Do 2. tisočletja pr. n. št. je bil Varanasi sedež vedske religije in filozofije, bil pa je tudi trgovsko in industrijsko središče, znano po tkaninah iz muslina in svile, parfumih, izdelkih iz slonovine in kiparstvu. Bil je glavno mesto kraljestva Kashi v času Bude (6. stoletje pred našim štetjem in je ostal središče verskih, izobraževalnih in umetniških dejavnosti. Ima najlepše rečno pročelje v Indiji s kilometri gatov ali stopnic za versko kopanje, niz svetišč, templjev in palač. Notranje ulice mesta so ozke, vijugaste in neprehodne za motorni promet. Vsako leto ga obišče več kot milijon romarjev. Sprehodili se bomo po nabrežju, si ogledali številne gate (stopnice iz kamnitih plošč vzdolž rečnega brega, ki vodijo do reke Gange). Večina je kopalnih gatov, nekaj pa se jih uporablja kot mesta za upepeljevanje. Ogledali si bomo observatorij Džantar Mantar (zgrajen leta 1737) in utrdbo Ramnagar (iz 18. stoletja; je tipičen primer mogulske arhitekture z izrezljanimi balkoni, odprtimi dvorišči in slikovitimi paviljoni). V Varanasiju je okoli 23.000 templjev. Obiskali bomo Šivin tempelj Kaši Višvanath, znan tudi kot zlati tempelj, zgrajen leta 1780 (dva vrha templja sta prekrita z zlatom). V Varanasiju je tudi 15 mošej.

13. DAN, SREDA, 20. NOVEMBER 2024, VARANASI – KALKUTA

Polet v Kalkuto, ki leži v delti reke Gange. V času britanske vladavine do leta 1911 je bila prestolnica Indije. Pozni popoldanski sprehod po centru mesta do Victoria Memorial (Viktorijin spomenik), ki ga je med letoma 1906 in 1921 zgradila indijska vlada v spomin na kraljico Viktorijo, cesarico Indije od leta 1876 do 1901. Je največji spomenik monarhu na svetu. Na povratku bomo šli do mosta Howrah, ki je pomemben simbol Kalkute, inženirski podvig in eno od svetovni h čudes , drugače pa eden najbolj prometnih mostov.

14. DAN, ČETRTEK, 21. NOVEMBER 2024, KALKUTA

Obisk ašrama Kalighat Nobelove nagrajenke za mir Matere Tereze, ki je ustanovila red Misijonark ljubezni (leta 1950 ga je potrdil papež Pij XII). Kraj, ki je bil sedež njenega delovanja in prostor dostojnega umiranja, je njeno zadnje počivališče in danes dom redovnic, ki nadaljujejo njeno delo. Sledil bo ogled muzeja v nekdanjem domu Nobelovega nagrajenca za literaturo Rabindranatha Tagoreja z razstavo fotografij, originalnimi kopijami njegovih del, nagradami in nekaj njegove lastnine. Sprehod do bližnje Marmorne palače, ki je ena najbolje ohranjenih in najelegantnejših hiš v Kalkuti iz devetnajstega stoletja. Postanek na Novem trgu, kjer je vse od hrane do oblačil in nakita. Nekatere trgovine so stare več kot stoletje in so skozi desetletja ohranile svoj čar ter originalno pohištvo in opremo. Slaščičarne Nahoum and Sons obstajajo že od leta 1902 in zveste stranke še vedno prisegajo na njihove bogate sadne torte, piškote in makrone. Drugi del tržnice je namenjen različnim cvetjem, trgovinam s kristali in številnim prodajalnam sarija.

15. DAN, PETEK, 22. NOVEMBER 2024,

Ogledi, nakupi. Zvečer odhod na letališče.

16. DAN, SOBOTA, 23. NOVEMBER 2024, POLET V LJUBLJANO

Nočni let v Ljubljano. Prihod v popoldanskih urah.

Plačila in prijave

 • TRAJANJE POTOVANJA: 16 dni
 • PRIJAVE: najkasneje do 1. 10. 2024 oziroma do zapolnitve mest. Po prijavi prejmete vse nadaljnje informacije, potovalna gradiva in navodila za potovanje.
 • SKUPINA: z največ 12 potniki.
 • CENA: od 1750 eur (ob sedanji ceni letalske karte!) za skupino 10 in več potnikov v dvoposteljnih sobah. Za skupino 8 do 9 udeležencev doplačilo 70 eur. Za skupino šest do sedem udeležencev doplačilo 130 eur. Za enoposteljno sobo je doplačilo 450 evrov.
 • PLAČILO CELOTE: po prijavi šestih udeležencev zaradi nakupa letalskih kart in rezervacij ostalih storitev. Ker se letalske karte dražijo, je zaželen čimprejšnji nakup. V primeru podražitve letalske karte bo potrebno doplačilo.
 • DODATNE INFORMACIJE: tukaj
CENA VKLJUČUJE
 • 13 nočitev (v hotelih s 4*, kjer je mogoče, drugače v najboljšem hotelu s 3*, ki je na voljo na dotični lokaciji)
 • Letalsko karto Ljubljana – Lucknow
 • Notranji let Varanasi – Kalkuta
 • Stroške organizacije potovanja
OBVEZNO DOPLAČILO
 • 600 eur za vodenje programa in stroške vodnika
 • 300 eur (v Indiji za taksije, klimatizirani avtobus, vstopnine in lokalne vodnike na 5 lokacijah)
DOPLAČILA PO ŽELJI
 • Zdravstveno zavarovanje Coris, ki ga uredi Agencija Avantura
 • Riziko odpovedi, ki ga uredi Agencija Avantura
 • 450 eur za enoposteljno sobo
CENA NE VKLJUČUJE
 • Indijska viza (95 eur)
 • Nepalska viza (30 eur)
 • Kosila, večerje, napitnine

 

Pridružite se mi

Sem izkušena popotnica, ki sem Indijo prekrižarila od doline Spiti v središču Himalaje na severu do najbolj južne točke Kanykumarija, kjer se stikajo trije oceani, ter od Bhubaneswara na vzhodu, preko Bodhgaye, Varanasija, Agre, Delhija, Jaipurja, Jodhpurja do Jaisalmerja in puščave Tar ob pakistanski meji. Od svojega prvega obiska leta 2000 sem se v Bharath (sanskrtsko ime za Indijo) vrnila vsaj osemnajstkrat in v njem vsega skupaj preživela gotovo več kot dve leti. Med leti 2000 in 2002 sem bila nekaj mesecev med Tibetanci v Dharamsali, se dvakrat udeležila budističnega rituala Kalačakra, bila med organizatorji obiska dalajlame v Sloveniji leta 2006 in imela z njim pogovor, ki je bil leta 2001 objavljen v Delovi Sobotni prilogi.

*****

V primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave vrstnega reda ogledov med potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.