https://majamegla.si/wp-content/uploads/2023/06/S1320023-1000x650.jpg

Zelena Indija

Od sobote, 13. 1. 2024 do nedelje, 28. 1. 2024

15-DNEVNI DUHOVNIK UMIK: STARODAVNE PALAČE, SAFARI V NACIONALNEM PARKU S TIGRI IN SLONI, ZNAMENITE ZALEDNE VODE (BACKWATERS), AJURVEDA, ARABSKI OCEAN

BANGALORE – PUTTAPARTHI – SRIRANGAPATNA – MYSORE– MUDUMALAI WILDLIFE SAFARI – OOTY – COIMBATORE – ALLAPUZA – ZALEDNE VODE (BACKWATERS) – KUMARAKOM / AMRITAPURI – KOCHI

 • Termin: od sobote, 13. 1. 2024, do nedelje, 28. 1. 2024
 • Cena: 1000 evrov  (za najmanj 10 potnikov) + avionska karta (trenutna cena 830 evrov za polet iz Ljubljane). Prihod na letališče v Bangaloreju, povratek iz mesta Kochi.
 • Število potnikov: največ 12
 • Možni odhodi: iz Ljubljane, Zagreba, Benetk, Dunaja, Sarajeva in Beograda.
 • Informacije in prijave: tukaj
 • Prijave: najkasneje do 1. 11. 2023 oziroma do zapolnitve mest.

Program        

1. DAN, SOBOTA, ODHOD, 13. 1. 2024
2. DAN, NEDELJA, PUTTAPARTHI, 14. 1. 2024

Po prihodu na letališče v jutranjih urah prevoz v Puttaparthi (mesto Sri Satya Sai Babe). Nastanitev. Počitek, ogled ašrama Prashanti Nilayam. Popoldan (opcijsko): obisk mandirja in prisostvovanje daršanu. Indija vas bo obvila z vročino,  s truščem, živopisanostjo in opojnimi vonjavami. Dobrodejno je prve tri dni potovanja prebiti v varnem in mirnem kraju, da se lahko spočijete od poti in naravnate na drugo deželo in kulturo. Puttaparthi je mestece, v katerem imate vse v malem, kar nudi Indija: ašram, obilje trgovinic, ajurvedo, templje, muzeje, bolnice, šole.

Eden od parkov v ašramu Prashanti Nilayam.

3. DAN, PONEDELJEK, PUTTAPARTHI, 15. 1. 2024

Po želji pregled pri ajurvedskem zdravniku in ajurvedski tretman (oljna masaža). Opcijsko dopoldan ali popoldan: obisk mandirja in prisostvovanje daršanu. Lahko odidemo z rikšami na ogled mesteca s šolami, bolnico, letališčem. Morda obisk čudovitega botaničnega vrta.

Brezplačna in vrhunsko opremljena bolnica Superspecial hospital z mednarodnim osebjem zdravnikov.

4. DAN, TOREK, PUTTAPARTHI, 16. 1. 2024

Po želji ajurvedski tretma. Opcijsko dopoldan ali popoldan: obisk mandirja in prisostvovanje daršanu. Lahko tudi ogled muzeja religij Chaitanya Jyoti ali meditacija na posebnem prostoru pod mogočnim drevesom Banyan tree. Ali pa se vzpnemo do drevesa želja (kalpavriksha tree).

Priljubljen meditacijski prostor

5. DAN, SREDA, PUTTAPARTHI – SRIRANGAPATNA – MYSORE, 17. 1. 2024

Po zajtrku odhod v Mysore in vmes postanek za kosilo (303 km, 4 ure in pol vožnje). Na poti obisk sirotišnice v Srirangapathni, kjer se materializira vibhuti (sveti pepel) in amrita (božanski nektar cvetlično medenega okusa), ter ogled utrdbe ob reki Kaveri. V njej je tempelj  Ranganatha (prve konstrukcije so nastale leta 894), ki eden največjih v zvezni državi Karnataka, posvečen bogu Višnuju. Deli utrdbe so tudi mošeja Jami Masjid  (18. stoletje) in sultanova poletna palača Daria Daulat Bagh (18. stoletje), v kateri je sedaj muzej, ter cerkev in britansko pokopališče. Nadaljevanje vožnje v Mysore. Nastanitev. Večerni sprehod po mestu.

Srirangapatna: pot proti palači Daria Daulat Bagh

6. DAN, ČETRTEK, MYSORE, 18. 1. 2024

Ogled kraljeve palače dinastije Wadiyar (Amba Vilas Palace), ki je na tem področju vladala sedem stoletij. Velja za eno največjih palač v Indiji. Popoldan obisk trgovin z oljnimi esencami ali s svilo.

Kraljeva palača Amba Vilas Palace.

7. DAN, PETEK, MYSORE – MUDUMALAI WILDLIFE – OOTY, 19. 1. 2024

Po zajtrku odhod proti nacionalnem parku Mudumalai wildlife (100 km, 1 ura in pol vožnje), v katerem so indijski sloni, bengalski tigri, gauri in indijski leopardi. Razprostira se na 322 km2 površine in leži na višini  1250 metrov. Odšli bomo na safari, za katerega ni mogoče narediti rezervacij, ker avtobus odpelje po parku, ko je poln. Pripravite se na dogodivščine po indijsko.

Park Mudumalai

Prespimo v mestu Ooty, ki je od nacionalnega parka oddaljen 40 km (40 minut vožnje). Je hribovska postaja na nadmorski višini 2.240 metrov, zato so noči kar hladne, saj temperature lahko padejo na 15 stopinj ali celo nižje. Ooty je v vroči Indiji priljubljen kraj za osvežitev zaradi sveže klime in bujne narave, vrtov in parkov, jezer in jezov.

Gorska vasica Ooty

8. DAN, SOBOTA, OOTY – COIMBATORE, 20. 1. 2024

Ooty. Sprehod. Obisk  muzeja in predelovalnice čaja Tea Factory & Museum. Na ogled je postopek predelave čaja od sveže natrganih zelenih listov do pakiranja v tovarni. Tovarna je priljubljena tudi zaradi kavnih in mlečnih čokolad ter domačih čokolad z rumom in rozinami, sadjem in oreščki, figami in medom, praženimi mandlji. Popoldan nadaljevanje poti v Coimbatore (90 km, 1 ura in pol vožnje).

Predelovalnica čaja v Ootiju

Odvisno od želja in potreb skupine nastanitev v bližnjih vaseh pod okriljem Sadhgurujevega ašrama Isha Yoga Center ali 20 do 30 kilometrov izven ašrama proti mestu Coimbatore.

9. DAN, NEDELJA, COIMBATORE, 21. 1. 2024

Obisk ašrama Isha Yoga. Preživite dan v njem čim bolj v tišini in ponotranjenem miru. Ne zamudite dveh pomembnih izkušenj: prostora Dhyanalinga in Theerthakunds Essentially. Dhyanalinga je močan meditativni prostor z edinstveno energijo, ki ga je Sadhguru posvetil 24. junija 1999, po treh letih intenzivnega mističnega procesa (prana pratishtha), ki uporablja življenjske energije za preoblikovanje kamna. V njej tudi tisti, ki niso vešči meditacije, doživijo globoka meditativna stanja. Theerthakunds (Suryakund in Chandrakund) pa sta energijska bazena, ki »topita karmične blokade«, kot pravi Sadhguru. Bazena, ki ju je posvetil Sadhguru, napajajo 'rasalinge' (lingami). Če se vanju potopimo, povečata dovzetnost za energije Dhyanalinge. Bazen Chandrakund je namenjen ženskam (posvečen rahlo ženstveni energiji), Suryakund pa je za moške in je bolj moške narave. Kopanje v teh energiziranih vodnih telesih odpravi pranična neravnovesja, izboljša fiziološko in psihološko dobro počutje ter poveča duhovno dovzetnost. O izjemni zdravilni moči teh voda vsako leto potrjuje na tisoče obiskovalcev.

Tempelj Dyanalinga

V ašramskem kompleksu je tudi dvorana Adiyogi Alayam, v kateri je lingam iz strjenega živega srebra. Nad Isha Yogo bdi 112 čevljev visok doprsni kip Adiyogija, ki je bil pred več kot 15.000 leti (pred vsemi religijami)  prvi jogi, ki je prenesel znanost joge učencem in pojasnil 112 načinov, s katerimi lahko ljudje presežemo omejitve in dosežemo svoj največji potencial. Nedaleč od Adiyogija je ob vznožju Velliangirija tempelj Shri Linga Bhairavi, izraz božanske ženskosti, ki prebiva v bivališču trikotne oblike. Osem metrov visoko Devi je Sadhguru posvetil kot močno energijsko obliko s strjenim živosrebrnim jedrom. Posvetitev Linga Bhairavija je bila (tako kot Dhyanalinga) izvedena s prana pratishtho.

Doprsni kip Adiyogija

10. DAN, PONEDELJEK, COIMBATORE, 22. 1. 2024

V ašramu Sadhguruja. Izkoristite predragocene obnovitvene potenciale Isha Yoga centra. Tisti v skupini, ki jih ne bi zanimal še en dnevni obisk ašrama, se lahko odpeljejo v mesto Coimbatore.

11. DAN, TOREK, COIMBATORE – ALLAPUZA, 23. 1. 2024

Dopoldan nadaljevanje poti v Keralo proti Allapuzi oz. Alleppey (250 km, 4 ure vožnje). Nastanitev. Popoldan počitek, plavanje ali sprehod skozi Allapuzo, ki ji pravijo tudi vzhodne Benetke. Mesto je prepredeno s kanali, zalednimi vodami (backwaters), plažami in lagunami. Zaledne vode Kerale so ena najbolj obiskanih indijskih turističnih atrakcij. To je sistem medsebojno povezanih labirintov, jezer in vodnih poti, ki se širijo več kot devetsto kilometrov vzporedno z Arabskim morjem. Lahko si popoldan privoščimo tudi masašo, saj je Kerala zibelka ajurvede.

Zaledne vode v Allapuzi

12. DAN, SREDA, ALLAPUZA – ZALEDNE VODE , 24. 1. 2024

Izlet s pletenim čolnom-hišo (houseboat) po zalednih vodah (backwaters) proti mestecu Kollam (ta najdaljša pot je dolga 8 ur vožnje). Po želji lahko naredimo poldnevni ali celodnevni izlet. Povratek z našim avtom.

Čolni-hiše (houseboat) na zalednih vodah (backwaters)

13. DAN, ČETRTEK, ALLAPUZA – AMRITAPURI, 25. 1. 2024

Kopanje, plaža, počitek ali ob Allapuzi obisk čudovite vasice Kumarakom, ki stoji ob velikanskem jezeru Vembadi,  na katerem se čolnari, jadra, surfa, ribari. Za ostale: izlet v Amritapuri (60 km, 1 ura vožnje) in obisk ašrama duhovne učiteljice Devi Amme, znane kot 'hugging Amme'. Amma objame prav vsakogar zdravilno, ljubeče in brezpogojno. Izjemno doživetje.

Amritapuri

14. DAN, PETEK, KOCHI, 26. 1. 2024

Premik v Kochi (55 km, 50 minut), ki je kulturna in ekonomska metropola Kerale. Nastanitev. Ogled zgodovinskih predelov Mattancherry (vladarska palača, cerkev, jainistični tempelj, židovski predel s sinagogami) in predel Fort Kochi, ki je amalgam portugalskega, kitajskega in britanskega arhitekturnega vpliva z restavracijami kavarnami, trgovinicami in galerijami.

Židovska četrt v starem delu Kochija

15. DAN, SOBOTA, KOCHI, 27. 1. 2024

Dopoldan prosto, nakupi, raziskovanje mesta. Zvečer odhod na letališče.

Kochi

16. DAN, NEDELJA, POVRATEK, 28. 1. 2024

**********

CENA:  1000 EVROV (za najmanj 10 potnikov)
AVIONSKA KARTA: 830 evrov (trenutna cena za polet iz Ljubljane)
 • Cena avionskih kart narašča: bolj kot se približuje jesen, zato je pomembna zgodnja odločitev za potovanje.
 • Odhodi mogoči tudi  iz sosednjih letališč: Zagreb, Benetke, Dunaj, Sarajevo, Beograd.
Informacije in prijave: tukaj
 • Prijava velja z vplačilom 100 evrov nepovratne akontacije. 
 • Celota plačila: do 1. decembra 2023
 • Cena vključuje: 13 x nočitev z zajtrkom v hotelskih nastanitvah s 3* ob namestitvi v dvoposteljnih sobah (za enoposteljne je doplačilo 350 evrov). Prevozi s klimatiziranim minibusom  po programu, ogledi po programu z vstopninami, stroški organizacije potovanja, spremstvom slovenske vodje poti. V ceno je vključen tudi regularen safari v nacionalnem parku (ker pa zanj ni mogoča rezervacija in če bodo prevozi polni, lahko ponudijo kot alternativno najem jeepov, za kar bo potrebno doplačilo cca 15 evrov).
 • V ceni ni všteto: kosila in večerje, napitnine, ajurvedski tretmaji, celodnevni izlet s čolnom v zalednih vodah (cena odvisna od velikosti skupine; previdoma do 30 evrov), osebni izdatki, indijski vizum.
 • Indijski vizum: Slovenci potrebujemo indijski vizum, ki si ga lahko uredite sami preko spleta na naslovu https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html ali vam ga za doplačilo 30 evrov pomagam urediti. Potrebujete najmanj 6 mesecev veljaven potni list od konca potovanja, v katerem sta vsaj 2 prazni strani in eno barvno fotografijo na belem ozadju. Indijski e-vizum velja za dvakratni vstop do 60 dni.
 • Zdravstveno zavarovanje: svetujem zdravstveno zavarovanje Coris za tujino.

V primeru nepredvidenih okoliščin si pridržujemo pravico do zamenjave vrstnega reda ogledov med potovanjem oz. do spremenjenega, vendar vsebinsko neokrnjenega programa.