Spletni portal Med.Over.Net: Pretresljiva izkušnja za manj stresa

Medij: spletni portal Med.Over.Net
Povezava na originalni članek: https://med.over.net/clanek/pretresljiva-izkusnja-za-manj-stresa/ 

Knjiga o stresu (pretresu), njegovih posledicah in pomoči pri okrevanju ni nastala kot raziskava teme, ki je dobra tržna niša, temveč izvira iz neposredne, osebno doživete izkušnje in preizkušnje. Nastala je po dveletni bolezni, ko je avtorica za svoje nerazumljive bolezenske simptome iskala pojasnila in rešitve tako v nevroznanosti in medicini kot tudi v komplementarnih, holističnih in alternativnih zdravilnih sistemih.

cover-stres

Zakaj čutimo bolečino kot pri zlomu, če zloma ni? Kaj se takrat dogaja v možganih? Kako se spopasti z bolečinskim sindromom? Zakaj se telo sesede v izčrpanost in si ne odpočije več? Kaj takrat storiti? Zakaj telo hromi neprestana srčna aritmija, če je srčna mišica povsem zdrava? Je življenja za tem, ko se nam zaradi stresa, pretresa ali travme zrušijo kemični procesi v možganih, konec, ker je škoda nepopravljiva? Se je mogoče prenoviti? Je mogoče ponovno zaživeti? Kako se iz porušenega zdravja prebiti nazaj v življenje? Vsa ta vprašanja si je zastavljala Maja Megla, dolgoletna novinarka, ki se je nato teme lotila raziskovalno, podatke preverjala pri različnih virih, zapletene medicinske in znanstvene izsledke pa popisala kot zgodbo.

Obsežna vsebina in multidisciplinarna raziskava

Knjigo na 340 straneh sestavljajo štirje deli.

V prvem piše o stresorjih: tistih, ki jih povzročamo sami, in takšnih, ki nastajajo zaradi naših odnosov v družbi. V drugem delu se posveti možganom in nevrotransmiterjem, sesutju vezja in možnosti obnove s prehrano in izsledkom sodobne nervoznanosti (nevrogeneza, nevroplastičnost). Tretje poglavje je posvečeno povezanosti možganov in črevesja, ki sta – kot ugotavljajo raziskave – interaktivno povezana. Ko se zruši en sistem, potegne za seboj drugega. Tudi v tem delu so zbrane različne oblike pomoči (zelišča, prehranski dodatki, razstrupljanja, probiotične kure idr.). Četrti del je namenjen preizkušenim tehnikam za fizično in psihično regeneracijo (TRE tresenje, EFT tapkanje in meditacija).

Mednarodni viri in najnovejše znanstvene raziskave

Oprla se je na javno dostopne najnovejše znanstvene raziskave, predavanja in knjige nevroznanstvenikov, nevrobiologov, zdravnikov, nutricistov, psihologov, vsebino pa je večkratno preverjala na spletnih straneh ameriških in britanskih zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, kot so klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), Johns Hopkins Medicine, Univerzitetni klinični center Maryland, Medicinska fakulteta na univerzi Harvard, Ameriška nacionalna knjižnica za medicino (US National Library of Medicine), Ameriškem laboratoriju Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr. ter jih dopolnila z znanstvenimi predavanji na odmevnih in priljubljenih konferencah TED.

Serotoninska dieta

V knjigi je predstavljena serotoninska dieta za hujšanje in zoper depresijo, ki je nastala na uglednem Tehnološkem inštitutu Massachusettsa (MIT) in je klinično potrjena.

Regeneracijske tehnike

V knjigi je zbran obsežen nabor raznovrstnih oblik samopomoči – prehrana, diete, zelišča in prehranski dodatki – ter regeneracijskih tehnik vključno z meditacijo in znanstvenim raziskavam o njenih zdravilnih učinkih.

O Maji Megla

Avtorica Maja Megla je publicistka, po izobrazbi diplomirana literarna komparativistka in po delovnih izkušnjah dolgoletna novinarka in urednica revije Mladina in časnika Delo.

 

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji