Pop TV / 24 ur Inšpektor: “Stres je sprožil ‘potovanje skozi temno noč duše”

Medij: Pop TV, oddaja 24 ur / Inšpektor

Objava: sobota, 24. november 2018, v oddaji 24 UR

Novinar: Miha Drozg

Napovednik: https://www.facebook.com/24ur.tv/videos/24ur-in%C5%A1pektor-stres/280768239223401/

Spletni medij 24 ur.com: https://www.24ur.com/novice/inspektor/stres-je-sprozil-potovanje-skozi-temno-noc-duse.html

 

Stres je sestavni del življenja. Doživljamo ga, pogosto ali občasno, praktično vsi. V sodobnem času je postal zaradi različnih dejavnikov še toliko bolj prisoten. A kako vpliva na nas? Na našo psiho in telo? In predvsem – kaj se zgodi, če je stres dolgotrajen ali pa zelo intenziven?

Maja Megla je novinarka in publicistka, ki za jutrišnji 24UR Inšpektor pove svojo osebno izkušnjo. Živela je samostojno, neodvisno, družabno pestro, dinamično življenje. Kot novinarka v kulturi je srečevala izjemno zanimive in navdihujoče ljudi, sama je prepotovala velik del nemirnega sveta, se izobraževala, redno skrbela za svojo psihofizično kondicijo, tudi z jogo, meditacijo … Kljub temu je pred tremi leti nenadoma zbolela – bolečine so se nepojasnjeno selile po vsem telesu, imela je srčne aritmije, hudo utrujenost, izčrpanost … Obležala je. Začelo se je, kot pravi, dolgo ‘potovanje skozi temno noč duše’, številne diagnoze (izgorelost, fibromialgija, depresija na telesu, porušena homeostaza …)  in potem počasno okrevanje.

“Na telesu se je odrazilo tudi tako, da sem obležala na tleh kopalnice in bila popolnoma paralizirana, nisem se mogla premikati. To je bil trenutek, kot da skočiš iz telesa, ker je bila tolikšna bolečina,” pripoveduje Maja Megla, ki je o stresu napisala tudi knjigo Stres – kuga sodobnega časa.

Kaj se torej zgodi v telesu, če smo zaradi takšnih ali drugačnih dejavnikov, zunanjih ali notranjih stresorjev, izpostavljeni stresu dolgo časa ali če je ta zelo močan? To bodo jutri v rubriki 24UR Inšpektor razložili priznani nevrolog Zvezdan Pirtošek, strokovnjakinja za medicino dela Metoda Dodič Fikfak in klinična psihologinja Urša Čižman Štaba. Kaj vse je stres in zakaj? Kako deluje in kako se zaščititi pred njegovo rušilno močjo? Ne zamudite jutri v 24UR Inšpektor!

 

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji