Dogodki in obvestila

Maribor: Reset.Restart delavnice, celodnevni ciklus

09 november 10:00 am

Reset.Restart delavnice so namenjene metodam in tehnikam za celostno psihofizično regeneracijo s pomočjo nevroznanosti, psihologije, duhovnih učenj, alternativnih pristopov in najnovejših znanstvenih izsledkov o možganih.

Naj se vam najprej predstavim. Moje ime je Maja Megla. Desetletja sem bila novinarka in urednica na Mladini in nato na časniku Delo. Diplomirala sem na primerjalni književnosti in tudi v novinarskem času pisala pretežno o kulturi in sodobni umetnosti. Večeri ob knjigah, v galerijah, gledališčih in na koncertih so bili moj svet. Srečevala sem navdihujoče ljudi in potovala po deželah Južne in Srednje Amerike, Afrike, Azije, Bližnjega Vzhoda. Vsako jutro sem redno, brez izjem, opravila jogo in meditacijo, požirala knjige in duhovna učenja mojstrov različnih tradicij. Zdelo se mi je, da dobro skrbim zase in živim pestro, družabno, dinamično in izpolnjeno življenje.

Kljub temu me je zlomilo.

Pred leti me je potegnilo v vrtince bolezni, o kateri je imela uradna medicina raznolika mnenja. Menili so, da me je zadela izgorelost, fibromialgija, da imam depresijo na telesu ali pa zaradi pretresa porušeno homeostazo oz. ravnotežje v možganih. Močan pretres je res bil, saj sem med bolniško izgubila službo teden dni pred božičnimi prazniki. Zaradi novega pritiska preživetja je telo reagiralo še bolj burno, kot na začetku bolezni. Uradna medicina pa, … vse, kar je nudila, so bili antidepresivi.

Njihovi odgovori in pristopi me niso zadovoljili.

Spraševala sem se, kje so resnično moje težave, kakšni so razlogi in kako si naj pomagam? Zakaj se je vse to zgodilo? Kje in s čim si tako močno škodim, da me ruši v bolezen? Štirideset let svojega življenja sem namreč vegetarijanka in več desetletij redna meditantka (jogistka). Duhovna znanja že desetletja črpam tako iz budizma in indijske vedske tradicije,  kot tudi iz krščanstva, islamskega sufizma in sodobne duhovnosti. Kje na tej poti sem zgrešila zdravo smer?

Želela sem globje odgovore in učinkovite rešitve, zato sem se zakopala v znanstvene raziskave, ki so dostopne na spletnih straneh najbolj cenjenih univerz sveta, kot so Harvard, Yale, Stanford, Berkeley, klinika Mayo, Johns Hopkins, MIT, idr. Odkrila pa sem še dva dragocena vira znanja, Ameriško nacionalno knjižnico za medicino, ki je največja medicinska knjižnica na svetu (PMC, US National Library of Medicine), ter TED konference s predavanji vrhunskih strokovnjakov.

Kot dolgoletna novinarka sem bila vešča raziskovanja po svetovnem spletu. Iz raziskave, s katero sem hotela pomagati sebi, pa je nastala knjiga za pomoč in podporo drugim. Izšla je 21. maja 2018  ter leto in pol kasneje 10. oktobra doživela TRETJI NATIS.

CIKLUS RESET.RESTART DELAVNIC V MARIBORU

Osvetlijo nekaj ključnih področjih za psihofizično regeneracijo.

Oživeti v življenje Kako se spopasti s stresom? Kako prepoznati opozorilne znake, da drvimo v bolezen? Kaj lahko storimo sami, če zapademo v izgorelost, depresijo, tesnobo, fibromialgijo, bolečinski sindromom? Kaj spremeniti v prehrani in gibanju, v vedénju, navadah in prepričanjih?

Pot v radost in svobodo Vsa dogajanja v naši psihi se odražajo tudi na telesu. Kako preseči negativne misli in boleča čustva, omejujoča prepričanja in rušilna pričakovanja? Moč za spremembe je resda v naših rokah, vendar lahko spremenimo le tisto, kar poznamo in si priznamo.

Meditacija skozi nevroznanost Meditacija je eno bolj učinkovitih in dobrodejnih pomagal za obnovo možganov, za njihove strukturne in funkcionalne spremembe. Meditacijo zato priporočajo pri vseh psihosomatskih boleznih (depresija, izgorelost, bolečinski sindrom, fibromialgija, tesnobna stanja).

  • 9. 11., od 10.00 do 11.30 + pogovor: Oživeti v življenje
  • 9. 11., od 12.00 do 13.30 + pogovor: Pot v radost in svobodo
  • 9. 11. od 15.00 do 16.30 + pogovor: Meditacija skozi nevroznanost

Prizorišče: Bio Holistika, Pekrska cesta 33.

 

Več o delavnicah:  https://majamegla.si/delavnice/

Prijave: maja.megla@gmail.com

Cena: posamična delavnica je 15 EUR, celotni ciklus je 40 EUR.