Na Ptuju zaokrožena jesenska predavanja

Ptujsko predavanje je bilo zadnje v nizu jesenskih predavanj o stresu, ki je spremljalo izid prvenca Stres, kuga sodobnega časa, a glej ga šmenta, ravno na dan, ko so ceste oblivale obilne padavine ter jih polnili prometni zastoji in nesreče. Zlivalo se je tako močno, da smo vozili v meglenih koprenah, skozi katere se je komaj izrisevala cesta.

“Le kaj mi je tega treba,” se je v meni sesedalo razpoloženje v nevarnih in neprijaznih razmerah na avtocesti. A saj veste, možgani lahko interpretirajo v katerokoli smer, v dobro ali slabo. Zakaj bi se imeli slabo, če se lahko imam dobro! Zato sem preusmerila misli in krenila po drugi poti opazovanja in doživljanja razmer. “Nič ti ni hudega, poleg tega si na toplem, sediš v udobnem sedežu in si na suhem.”

Hm, kako zlahka je mogoče zakorakati v zadovoljstvo. Tudi zlivanje vode iz neba se je redčilo in vmesne jasnine so razkrile slikovito barvitost jesenskih gozdov. Veselje in radovednost sta se krepila. Le kam grem? Kako bo?

Ptuj je resnično lepo mesto, obdarovano z obiljem vrhunske stavbne dediščine. Tudi knjižnica je deležna teh sadov. Nastanila se je v dvorcu, t. i. Malem gradu na robu starega mestnega jedra.

Čeprav se trenutki pred predavanjem običajno hektični, smo si vzeli čas za bliskovit ogled prostorov. Verjemite, imate kaj videti! Že zgolj ostrešje osupne.

 

Ostrešje Malega gradu v katerem se nahaja knjižnica.

Ptujska knjižnica ima izjemne prostore. Ne samo, da imajo lično, z zidom in stavbo obkroženo zaprto dvorišče, ki kar kliče po poletnih dogodkih na prostem, razpolagajo tudi z vrhunsko opremljeno predavalnico in zračnimi, odprtimi sobanami knjižničnih dvoran. Prenova se je izvedla z veliko čuta za podrobnosti od izbire stolov, udobnih foteljev z dvema naslonjaloma, do lestencev, ki se prav “plečnikarjansko” prilegajo vzdušju starih prostorov.

Sprejela me je polna dvorana in prijazni ljudje.

Predavanju je sledilo obilje vprašanj in iskreni pogovori ob izbrani pogostitvi.

Odšla sem z izčrpno, zajetno monografijo o zgodovini knjižnice.

Iz monografije: prostori knjižnice.

V jesenskem terminu so se zvrstila še zadnja predavanja po slovenskih knjižnicah, ki so pospremila izid prvenca Stres, kuga sodobnega časa. Knjižnici v Brežicah je sledil Tolmin, nato Sevnica, Kočevje ter nazadnje Ptuj.

 

 

 

 

 

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji