Dnevnik, kolumna, avgust: Kako strašna slepota je človeka!

Malikov je danes kot listja in trave. Najdeš jih tudi med influencerji, to so tisti, ki ne znajo nič in ne vedo nič ter so slavni, ker so slavni. Delijo nasvete in ljudje jim sledijo. Njihovi vrednoti sta uspeh in bogastvo. Pamet in znanje ne štejeta veliko, ker imajo Google. Pogledajo vanj in vedo. Spoštujejo dosežke, ne pa tudi izkušenj. Biti star je grdo. Prisega se na večno mladost. Zdi se, da človeštvo drvi v kolektivno blaznost.

 

Časnik Dnevnik, sobotni Objektiv, rubrika Razmegljeno, objava  20. 8. 2022

 

Kako strašna slepota je človeka!

Ja, France, še vedno je tako. Nič se ni spremenilo. Slovenec  sicer še ne mori  Slovenca, brata, se pa po družbenih omrežjih zlivajo ostri besedni napadi, podtikanja in žalitve. Takšna pljuvanja in obrekovanja je bilo mogoče v tvojih časih slišati le po gostilnah za pijanimi omizji. Danes so vsepovsod in mnogo hujša. Morda zato, ker je na planetu več ljudi. V milijardah več, zato je tudi toliko več slepcev. Ne drznem si domišljati, da vidim jasno in brez popačenj. Tudi mene spodnese, zavede in zaslepi, a vem, da se zmorem popraviti in spremeniti.  Sem odprta za raziskovanja, nove uvide in sveža spoznanja. In to je tudi edino, kar nas loči med sabo, ne barva kože, vera, kultura in politično prepričanje. Moram te razočarati, da dogmatizmi vseh vrst še vedno dušijo svet. Enoumja je obilje. Ene in edine zveličavne resnice. Pri vsakomur svoje.

Minule dni so po treh desetletjih fatve uspeli nekajkrat zabosti pisatelja, katerega greh je bil, da je napisal knjigo. Salman mu je ime. Preživel je. Zaradi poziva k umoru so ga sprva varovali. Preselil se je več kot šestdesetkrat. Živel je okrnjeno življenje, oropan svobodnega gibanja in spontanih druženj. Napadel ga je mladenič, ki ob izreku fatve ni bil še niti spočet. Si osupel, kajne, da nekdo v Iranu pozove k umoru pisatelja v Evropi in nato še vseh, ki bodo po svetu knjigo prevajali in izdajali? Tudi nekega drugega novinarja in pisca so nedavno razkosali. Ne sicer isti ljudje, kateri so sledili fatvi, a podobno militantni varuhi muslimanskega verskega izročila. Ime mu je bilo Jamal. Na ambasadi so ga brutalno umorili, telesne ude raztopili v kislini in ga izbrisali iz obličja zemlje. Ves svet je vedel, kaj se je zgodilo in kdo je naročnik umora. Ne, krivcu se ni nič zgodilo. Princ je in živi v deželi bogati z nafto. Ta dobrina poganja današnji svet, zato mu je v roke brez zadržka segel liberalni predsednik največje svetovne velesile. To je tista dežela, ki je v tvojih časih genocidno pobijala avtohtona indijanska plemena, svoj ekonomski uspeh pa zgradila na plečih temnopoltih, ki jih je ugrabljala v Afriki. Še danes se njeni prebivalci oborožujejo kot kavbojci in kriminalci.

V tvojem času, France, je vladal navidezen red, danes prevladuje le precejšen kaos. Morda zato, ker reda pravzaprav nikoli ni bilo. Katoliško cerkev po vsem svetu pretresajo škandali od finančnih goljufij do pedofilije, spolnih in drugih zlorab. Zgroženi smo nad okrutnostmi, ki so se dogajale za posvečenimi zidovi. Ljudje se obračajo stran od cerkve in iščejo novo duhovno hrano, a jih tam na čistini iskanja resnice, notranjega miru in celostnosti v zasedi čakajo novi predatorji in trgovci. V Sloveniji je toliko bioenergetikov, duhovnih učiteljev, jasnovidcev, vedeževalcev in zdravilcev, da se čudim, zakaj nam ne gre bolje. Te dni na spletu zopet naletim na gospo, ki zatrjuje, da živi na prani. Trdi, da nič ne je, temveč presnavlja svetlobne delce zraka. Zelo je inteligentna in načitana, ima nekaj zvestih slednikov, a kaj, ko je pred menoj vsak dan jedla paradižnikovo juho v času, ko naj bi že dosegla svoje nadnaravne jogijevske moči. Zopet druga je na družbenih omrežjih objavila fotografije svoje avre pred in po meditaciji na slike, ki jih prodaja. Dokazovale naj bi njihovo učinkovitost, čeprav se možganska valovanja hitro predrugačijo na bolje ob vsaki meditaciji, tudi na brezplačna dih in svetlobo. S temi znanstvenimi izsledki pa ni mogoče prodajati svoje robe! In kdo je posnel njeno avro, ta svetlobni energetski kvantni plašč okoli fizičnega telesa, s katero napravo in kje? Nobenih navedb! Za današnji čas je značilno, da pogosto ob trditvah ni navedenega vira. Ljudje nekaj preberejo, vidijo ali slišijo in je za njih že resnica. Vidim, dragi France, kako zaprepadeno zreš vame. Slepil je polno.

Beležimo porast stisk, depresij, anksioznosti, odvisnosti, disfunkcionalnosti. Bile so tudi pri vas, a se z njimi niste spoprijeli, temveč ste jih predali naslednjim rodovom. Tako so šle iz roda v rod in prišle do nas. Razrešujemo jih s pomočjo šolanih psihoterapevtov, med katerimi so tudi nestrokovni, priučeni  šarlatani. Ko sem enemu pretresena pripovedovala o travmah in bolečinah preteklosti, je med terapijo proučeval sveže kupljeno video kamero. Drugič me je prekinil, da mora nujno poklicati v banko, dvajset minut pred menoj urejal finance ter za tem velikodušno ponudil, da terapijo podaljšava. Morala bi ga prijaviti, a ga nisem, ker je psihoterapevtski teren zakonsko neurejen. Misliš France, da terapevte zanima pomagati? Malo jih je s temi plemenitimi nameni. Prepogosto gre za stabilen in izjemno donosen biznis. Cene so visoke in stranke zagotovljene. Prenova psiholoških vzorcev traja leta.

Praviš, da »leži kristjanov več od polovice, med njimi, ki so padli za malike,« a malikov je danes kot listja in trave. Najdeš jih tudi med influencerji, to so tisti, ki ne znajo nič in ne vedo nič ter so slavni, ker so slavni. Delijo nasvete in ljudje jim sledijo. Njihovi vrednoti sta uspeh in bogastvo. Pamet in znanje ne štejeta veliko, ker imajo Google. Pogledajo vanj in vedo. Spoštujejo dosežke, ne pa tudi izkušenj. Biti star je grdo. Prisega se na večno mladost. Zdi se, da človeštvo drvi v kolektivno blaznost. Ja, France, strinjam se s tabo, »strašna slepota je človeka.« Naročiva raje glaž rdečega.

O avtorici

Sem diplomirana literarna komparativistka, ki je petindvajset let novinarila in urednikovala (Delo, Mladina, Mag). Po močni izgorelosti sem v lastni založbi Reset.Restart izdala tri knjige. Prvencu in uspešnici Stres, kuga sodobnega časa sta sledili knjigi Smem biti to, kar sem ter Pogovori o vizualni umetnosti. Sem kolumnistka v Dnevnikovem sobotnem Objektivu, voditeljica pogovorov v podkastu, predavam o stresu in izvajam protistresne vikend retreate (umike).

Arhiv: Zgodbe

Arhiv: Odmevi

Arhiv: Intervjuji